Invest Build Media
Инвестиции

Продажбите на дребно в България нарастват при понижение за целия Евросъюз

Продажбите на дребно в еврозоната останаха през септември на нивото от август, докато в рамките на целия ЕС отбелязаха слабо понижение, но след солидна възходяща ревизия на данните за предходния месец, което сякаш предполага, че вътрешното потребление продължава да бъде генератор за макар и по-слабия икономически растеж в Европа през третото тримесечие. Продажбите на дребно в България обаче нараснаха за седми пореден месец, след като се свиха за последно през първите два месеца на годината, показват данни на Евростат.

През септември търговията на дребно в еврозоната остана на нивото от август, когато обаче нарасна с 0,3% (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,2%) и при осреднените очаквания на финансовите пазари със слабо повишение с 0,1 на сто. Повишение с 0,4% е регистрирано както при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, така и при продажбата на автомобилно гориво, докато продажбите на нехранителни потребителски стоки се свиха с 0,5 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през септември до 0,8% от 2,25 през август (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 1,8%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на повишение с 0,9 на сто. Генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше повишението с 1,1% при продажбите на автомобилно гориво, с 0,9% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, както и увеличението с 0,7% при продажбите на нехранителни стоки.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през септември се свиха с 0,1% спрямо август, когато обаче се увеличиха с 0,3% (възходяща ревизия от спад с 0,2%), докато на годишна база техният растеж се забави до 1,5% от 2,7% през август (възходяща ревизия от повишение с 2,4%).

За разлика от данни за ЕС и в частност за еврозоната, Евростат отчете поредно прилично повишение на продажбите на дребно в България на месечна база и техен тройно по-голям растеж на годишна база.

През септември търговията на дребно в нашата страна се увеличи с 0,3% спрямо август, когато също нарасна с 0,3% (низходяща ревизия от предходна оценка за растеж с 0,5%), отбелязвайки подобрение за седми пореден месец. По този показател България се намира в т.нар. „златна среда“ сред всички 28 страни – членки на ЕС.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се забави в началото на есента до 4,7% от 5,1% през август, но продължава да потвърждава за наличието на устойчив растеж (на годишна база) за 24-ти пореден месец. По-добро повишение на търговията на дребно през август е отчетено единствено в Ирландия (скок с 10,2%), Полша (с 6,5%), Унгария (с 5,4%), Словения (с 5,2%) и Люксембург (с 5,0%).

Вижте още

ЕС ще инвестира по 20 млрд. годишно в развитието на изкуствен интелект

leni

Пет хотела и десет завода за над милион лева на длъжници отиват на търг

leni

Продават се още 4 от имотите на Мъск

leni

Напишете коментар