Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Глоба от 30 000 лв. за собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив

Министерство на културата ще глоби с 30 000 собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Това е максималната предвидена в закона санкция, каза министър Вежди Рашидов. Той пристигна в Пловдив, за да огледа останките от Тютюневия град.

Министерството на културата приема спешни законодателни промени, които целят да надвишат този размер от 30 000 лв., които и самият министър, определи като твърде скромен. От Министерството на културата заявиха, че ще бъдат безпощадни към собствениците, които стопанисват подобни сгради.

За тютюневите складове – министерството ще настоява собствениците да възстановят в автентичния си вид опожарените сгради.

„Ако се окаже, че е умишлен палежът, трябва да си понесе с пълната строгост на закона отговорността. Ако това е така – то е престъпление. Не може паметници на културата с лека ръка да се събарят“, каза министър Рашидов.

Няма заявени инвестиционни намерения за изгорелите складове на ул. „Иван Вазов“. Не отговарят на истината съобщенията за строеж на МОЛ или хотел на мястото.

Това заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Той посочи, че собственици на трите първо опожарени склада са от фирма „РИПА“ ООД, където бизнес интереси има бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гия. Тази фирма има адрес на регистрация бул. „Руски“ 77, вход В, ет. 1.

Последният изгорял склад е собственост на фирмата „Галъкси Пропъпърти Груп“ със седалище, бул. „Дунав“ 5. Същите са собственици и на работещата в Пловдив цигарена фабрика.

Огромна е била опасността да се запали и фабриката в нощта на пожара. Там е била готова продукция, и газови контейнери, обяви градоначалникът, който изрази личното си възмущение от станалото в събота през нощта.

Ако се докаже, че е бил умишлен пожар, то трябват най-строги мерки за извършителя, призова кметът и изрази лично мнение с думите: „Трябва да си пълен малоумник, за да направиш такова нещо, това е диващина.“

Пред община Пловдив се създава истинско предизвикателство след пожара, за да създаде творческа зона, съгласно концепцията на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, каза още Тотев.

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов Обществен съвет за защита на културното наследство в Пловдив настоява за спешни мерки по отношение на изгорелите тютюневи склада. Това обявиха на протест пред община Пловдив инициаторите арх. Петкана Бакалова и адвокатът Владимир Дончев.

В писмото, което ще бъде връчено и на кмета на града Иван Тотев, се настоява за незабавно изготвяне на техническа експертиза за състоянието на складовете и аварийното им укрепване. Според арх. Бакалова общината може и трябва да придобие право на собственост над тези имоти, тъй като по думите й „не може един частен интерес да бъде поставен над обществения“.

От съвета настояват и за спешна концепция за бъдещето на културния ансамбъл, която трябва да се подготви съвместно от общината и културните институции в Пловдив. Не на последно място в писмото настояват „за адекватни наказания по отношение на тези, които са допуснали това да се случи“.

tutunevi-skladove-plovdiv-pojar-bnr-01

Вижте още

В Горна Оряховица – умна къща, която се бори с мръсния въздух

leni

В кои градове жилищата ще са най-скъпи през 2020г.?

leni

Как да създадете повече уют в дома си през зимата

viktoria

Напишете коментар