Invest Build Media
Инвестиции

Бизнесът притиснат да спази срока за смяна на касовите апарати

До април над 170 000 касови апарати трябва да бъдат сменени или софтуерът им да бъде подобрен.

„Промяната е доста съществена. За първи път наредбата предвижда изисквания не само към фискалните устройства, но и към софтуерите, които ги управляват”, коментира в предаването „Тази сутрин” по бТВ Станислав Попдончев, главен финансов директор на Българската стопанска камара.

Бизнесът не е готов, а и в голяма степен не е информиран и считаме, че тези срокове са изключително кратки и неизпълними, добави той.

И според Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията (БАЗ), е нужна отсрочка за смяната на касовите апарати и още по-нужна е разяснителна кампания. Малкият и средният бизнес не си дава сметка, че това не е просто подмяна на апарата, а става въпрос за подмяна на софтуера, което отнема два-три месеца, смята Алибегов.

„Проблемът не е единствено със срока и дали ние ще се справим в тези срокове. Ние считаме, че ни трябва допълнителен срок не само, за да се подготви бизнеса, но да се подготвят и самите контролни органи“, каза адвокат Валентин Савов. По думите му има изключително много неясноти в наредбата, което пък позволява различно прилагане на текстовете от контролните органи.

Вижте още

Отпускат 20 млн. лева на Хитрино с разрешение от Еврокомисията

admin

Премиерът откри спортната зала „Неврокоп Арена“ в Гоце Делчев

admin

Валидираха пощенска марка за 130 години на БДЖ

ivan

Напишете коментар