Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Архитектурни паметници във Варна се нуждаят от спешно укрепване

Осем от къщите паметници на културата в центъра на Варна се нуждаят от аварийно укрепване – това е заключението на експерти от община Варна, предаде БНТ. Те са издали предписания за спешни мерки на собствениците им, защото частните сгради със статут на недвижими културни ценности, вече са опасни за минувачите.

67 от старите къщи в централната част на града са заплаха за минувачите, защото могат да се срутят във всеки момент, казват общинските експерти. Такива са няколко къщи на улиците „Преслав“ и „Цариброд“. Олющените мазилки, оголени дървени и метални конструкции, течове и затревени балкони са не само грозни, но и опасни. Собствениците на старите къщи обикновено са много и не могат да се разберат как да поделят имота, или пък просто нямат пари за ремонт.

Илка Витанова: „Нашата е на 100 години и ние поддържаме долния етаж, но горните собственици не бяха съгласни, макар че ние платихме всичко“.

Вихануш Терзиян: „Лично за мен ангажимент трябва да има както общината, така и собствениците, но лошото е когато няма разбирателство между живущите в къщата. Както е случаят с нас. Лично аз както успявам с една заплата да отделя средства, предполагам, че всеки, който има желание би го направил“.

Опитът на общинските специалисти по архитектура показва, че само една трета от собствениците спазват указанията им, другите две трети – нехаят за тях. Законът за културното наследство все още не дава право на общините да налагат глоби за зле поддържаните къщи, затова решението на проблема се бави. За момента санкции може да налага само Инспекторатът за опазване на културното наследство за Североизточния район и от община Варна са подали сигнал до тях.

Вижте още

300 млн. евро искат за историческа вила на Лазурния бряг

admin

Шикозният апартамент на Камерън Диаз, продаден за 4 млн. долара (СНИМКИ)

leni

9 неща в дома, които могат да загрозят интериора

leni

Напишете коментар