Invest Build Media
Инвестиции

Европарламентът гласува в сряда пакета „Мобилност“

Европейският парламент реши да остави без промяна дневния си ред и да обсъди и гласува в сряда предложените промени в правилата за международните пътни превози. Срещу това решение се изказа дори председателят на парламентарната комисия по транспорт Карима Дели.

Източници от ЕП уточниха, че решението дневният ред да не се променя е било взето с два гласа повече срещу гласувалите за промяна или с „въздържал се“. Председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че най-рано утре следобед евродепутатите ще разполагат с превод на всички близо 2000 предложения за промени в изготвените от транспортната комисия текстове. Засега тези текстове не са публикувани дори на английски език.

При гласуването на промените пленарната зала трябва да се произнесе текст по текст. Евродепутати отбелязаха, че се преследват единствено политически цели, щом досега в транспортната комисия не е било постигнато съгласие. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи днешното решение като една от най-големите грешки и коментира, че гласуването в сряда ще бъде „хвърляне на зарове“.

На извънреден брифинг министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че е бесен от решението на Европейския парламент. По думите му сме имали 17 члена от 700 в ЕП, които са могли да „решат мача“. Според него решението означава, че Европа е разделена дори в Европейския парламент.

„В момента загубихме нашият мач в последната секунда на продължението. Имаме полезен ход. Това „пакетче“ няма да стане. Ще кажа „forget about it“. Ние не искаме най-добрия вариант за България, защото сме европейци, искаме най-добрия вариант за Европа. А той е да не се фрагментира пазарът, да не се решават въпроси на конкурентоспособността със законодателни решения, да не бъде сегментиран, да не бъдат протекционистки законите. Това е добро за Европа. Което е добро за Европа, е добро за България“, подчерта министърът. По думите му този пакет в този вид не може да има бъдеще, защото той е против принципите на Европа, европейското право, против принципите на състоянието, конструкцията, развитието и бъдещето на ЕС, против принципите на Лисабонския договор. Според него пакетът е абсолютно дискриминационен и ще бъде атакуван, ако влезе в сила по всички правила, които самият Съюз е създал.“

Вижте още

Пускат телефонната палата в София за продажба

ivan

Файненшъл таймс: България отлага реформи заради европредседателството

ivan

Поставяме приоритет на инвестициите, търговията, иновациите и науката с Япония

ivan

Напишете коментар