Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Теменужка Петкова обсъди АЕЦ Белене с китайци

Бъдещето на АЕЦ „Белене“ е било тема на днешен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и представители на най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетиката.

Срещата между Петкова и представители на Генералната група за ядрена енергетика на Китай (CGN) е била по искане на китайската компания, която с писмо е заявила интерес за потенциално сътрудничество в ядрената енергетика, съобщи пресцентърът на министерството.

Министър Петкова е запознала китайската корпорация с виждането на българското правителство за изграждане на нова ядрена мощност в България – при наличие на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия.

Членовете на китайската делегация са питали и как ще се отрази на проекта решението на международния арбитраж в Женева. По думите на министър Петкова българската страна има готовност да води разговори с потенциален инвеститор, който би проявил интерес.

Екипът на Министерството на енергетиката е представил информация за параметрите на проекта „Белене“, както и за вече изградената към него инфраструктура, издадените разрешителни и лицензи.

Най-голямата китайска корпорация за ядрена енергетика е държавна собственост. Основната й дейност е свързана с изграждане на ядрени електроцентрали, както и развитие на възобновяемите източници. Китайската корпорация изгражда и шест ядрени центъра за научна и развойна дейност. В момента компанията експлоатира 16 ядрени блока в Китай, други 12 блока са в процес на изграждане. Към 2015-та година инсталираната мощност в ядрена енергия от корпорацията е над 17 GW, се казва в справката на Министерството на енергетиката.

Вижте още

Китай създава център за земеделие и туризъм край София

ivan

Собственикът на „SpaceX“ и „Тесла“ Илон Мъск вече официално е втори по богатство в света

След срещата „16+1“: Създават у нас Център за информираност на китайския бизнес за нормите в ЕС

ivan

Напишете коментар