Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

91% от автобусите в София ще са нови до средата на годината

„За по-малко от 5 години подменихме 91% от движещите се автобуси в системата на градския транспорт в София. Това ще стане факт до средата на тази година с пускането на последните 60 съчленени автобуса на природен газ, които вече са в града и в момента се оборудват. Те трябва да тръгнат до края на месец юни”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на пускането на 22 нови газови автобуса.

„91% са автобусите с екологичен стандарт ЕВРО 6 и 4% са автобусите с нулеви емисии, това са първите електробуси. Очакваме още 15 електробуса“, отчете Фандъкова и подчерта, че освен обновяването на градския транспорт общината полага грижи за подобряване и на условията на работа на водачите в системата на градския транспорт. Тя припомни, че до този момент на годината заплатите им са били увеличени с 20%.

Новите автобуси са нископодови, снабдени са с видеонаблюдение, климатик, механична рампа и система за накланяне на автобуса, което допълнително улеснява достъпа на трудноподвижни хора и майки с колички, има възможност за зареждане на мобилни телефони, подсигурена е и защита за шофьорите. От утре те ще се движат по линия 604, 113, 75 и 384.

Твърденията, че е скрита офертата на един от изпълнителите на ремонта в централна градска част е поредна фалшива новина. Това каза Йорданка Фандъкова във връзка с медийна публикация, според която общината си е поръчала скъпи пейки и кошчета за боклук, а ценовите оферти са скрити.

„Лично направих „разследване“, като отворих сайта на общината и принтирах информацията за изпълнителите на Зона 2 и Зона 4“, коментира тя. „Офертата на „Джи Пи Груп“, която видях, я цитирам: „доставка и монтаж на пейки класически дизайн от 1 291 лв“. Цената не е 10 хил. лева. Цената на кашпи, като тези на площад „Гарибалди“, е 8 922 лв.“, посочи кметът. „Дали са много или са малко не мога да коментирам в момента“, каза Фандъкова.

Тя призова, информацията в медиите да бъде коректна, защото хората остават с впечатление, че една обикновена дървена пейка струва 10 000 лева. „Трябва да имаме данните и фактите и тогава да сравняваме. Ще си поискам моя проверка, защото това, което видях силно ме обезпокои“, подчерта Йорданка Фандъкова.

Вижте още

В дъното на Евросъюза сме по жизнен стандарт

ivan

Булгаргаз съди Топлофикация София за 35 милиона лева дълг

ivan

Европейската инвестиционна банка отвори свой офис в София

ivan

Напишете коментар