Invest Build Media
Инвестиции

Всеки втори млад мъж у нас още живее при родителите си

Страната ни е сред първите пет държави в Европейския съюз, в които най-висок процент от младите хора на възраст 18-34 години са продължавали да живеят при родителите си през миналата година, показват данни от анализ на Евростат по повод днешния 15 май, който се отбелязва като Международен ден на семейството.

Средно около 28 на сто от младите европейци са пребивавали при родителите си до 34-годишна възраст, докато у нас показателят е близо 46 процента или почти всеки втори млад българин в диапазона 18-34 г. все още е обитавал семейното гнездо през 2018 г., съобщава БТА.

Според демографски данни на НСИ у нас на възраст 18-34 години е имало около милион и двеста хиляди млади българи, като 530 хиляди от тях или 46 на сто са обитавали все още родителската стряха и през миналата година.

Освен това българските мъже в този възрастов диапазон сравнително най-късно в ЕС са напускали семейното гнездо – на 32 години, докато младите българки са напускали дома си на възраст 27,5 години, според данните на Евростат.

Тези показатели съвпадат и с данните на НСИ за това на каква възраст младите българи сключват първи брак – за мъжете средно 32 години, за жените – 27 години.

Според данните на родната статистика близо 34 процента от младите българи на възраст до 34 години са се преселили през м.г. по някакъв повод във вътрешността на страната, като най-голям е бил делът на мигриращите от селото – в града. По тази причина в градовете са живели около 920 хиляди млади българи, докато в селата техният брой в селата е бил три пъти по-малък – около 280 хиляди.

Освен това близо 50 процента от българите, които избират външна миграция също попадат във възрастовата категория 18-34 години, според НСИ. През 2018 г. в чужбина са мигрирали близо 33 000 българи, като половината са били на възраст до 34 години.

Вижте още

3.5% ръст на доходите на българите през първите три месеца на 2017 г.

ivan

Мая Манолова представи законопроект за личния фалит

ivan

Дарина Павлова продала Гранд хотел България

admin

Напишете коментар