Invest Build Media
Инвестиции

Булгаргаз предлага по-ниска цена на газа за третото тримесечие

Ще поискаме от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г., обяви днес на брифинг шефът на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

„Булгаргаз“ много внимателно следи динамиката на борсовите пазари в Западна Европа и съответно в дългосрочните петролни индексирани договори отново в Западна Европа, за да сверим къде сме ние“, коментира той. „Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари на природен газ, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дългосрочния договор с наши партньори“, заяви Павлов.

Той уточни, че „Булгаргаз“ като секторен възложител не попада в приложното поле на Закона за обществените поръчки, но от дружеството са решили, въпреки всичко да подадат открит, прозрачен търг, на който да са ясни всички условия, по които съответните търговци ще участват. „Получихме три оферти и трите бяха на цени по-ниски от действащата в момента доставна цена“, заяви директорът на „Бургаргаз“ и уточни, че от новата доставна цена на българския потребител ще се възползва от есенно-зимния сезон.

„Булгаргаз“ може да води преки преговори с търговци и да сключва сделки. В този ред бяха получени две оферти от холандската компания за доставка на природен газ и от български голям търговец на природен газ. Трите оферти бяха на цени икономически по-изгодни от цената, постигната от търга. Това като финансов резултат мога да кажа, че ще бъде около 15 млн. лв. и естествено това ще се пренесе в цената към крайния потребител“, каза още Николай Павлов.

Вижте още

КЗП: Не дължим всички лихви при предсрочно погасяване на кредит

ivan

Близо две хиляди сгради чакат за саниране по националната програма за 2017 г.

admin

Столична община очаква 10 млн. лева повече от имотни и автомобилни данъци

ivan

Напишете коментар