Invest Build Media
Имоти и строителство

Откриват нов мост над Босфора, струващ 3 млрд. долара

Нов мост над Босфора ще бъде открит днес на тържествена церемония в Истанбул като символ на амбициозната инфраструктурна програма на правителството. Властите в Турция твърдят, че мостът „Султан Селим“ е „най-дългата в света висяща конструкция с железопътна система“.

Според Анадолската агенция премиерът Бойко Борисов ще присъства на церемонията, в която ще се включат президентът Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският държавен глава Георге Петров, лидерът на т.нар. Северноксипърска република Мустафа Акънджъ и официални лица от Пакистан, Грузия и Сърбия.

Предполага се, че използването му ще пести годишно 1,75 млрд. долара от съкратено време за пътуване между двата континента и намаляване на разходи за енергия и горива. Освен това Истанбул ще усети полза от облекчаването на трафика и намаляване на замърсяването, твърдят създателите.

Урбанисти, критици на проекта, отдавна казват, че заради подвеждащата инфраструктура са принудително изселени хиляди хора, а подобни съоръжения обикновено имат умножаващ, а не намаляващ, ефект върху трафика в градовете. Според тях твърдението, че щял да се облекчи трафикът между Европа и Азия е подвеждащо, тъй като мостът щ есе използва основно за вътрешноградски транспорт от жителите на Истанбул.

Istanbul-bridge-02

Дългият 1,4 км мост е с ширина 59 метра, което позволява по 4 ленти за движение в едната посока плюс две жп линии.

Таксата за преминаване от Европа в Азия ще е бъде 9,90 турски лири (3 евро), а в обратната посока се пътува безплатно.

Правителството гарантира на операторите, че всеки ден по моста ще преминават поне 135 000 автомобила.

Разходите за моста достигат 3 млрд. долара, а изпълнители са Astaldi в партньорство с IC Ictas. Групата ще експлоатира моста и 95 км от свързаните с него пътища в продължение на 10 години.

Мостът е част от големия проект за магистрала по северната част на Мраморно море, планирана на три фази.

Първата вече е приключена от частни инвеститори, вложили около 3 млрд. долара. Следващите етапи предвиждат магистрали и връзки с местната пътна мрежа с обща дължина 257 км. Плановете са те да бъдат приключени и предадени за използване през 2018г.-2019г.

Правителството планира да обяви през 2017г. конкурс и за тунел за автомобилен и жп транспорт под Босфора, през който да минават до 6.5 милиона пътници на ден. Проектираните разходи са в рамките на 5 млрд. долара, като тунелът трябва да е интегриран с метрото и пътищата в района.

Вижте още

На 20 август пускат северното пътно платно на Цариградско шосе при Орлов мост

ivan

Строители в Бургас разтревожени от забавяне на плащанията по програмата за саниране

ivan

Кварталните улици са приоритет в строителната програма на София

ivan

Напишете коментар