Invest Build Media
Инвестиции

Расте финансирането по програмата „Фулбрайт“

Правителствата на България и Съединените щати решиха да увеличат финансирането за Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Увеличената финансова подкрепа ще разшири възможностите на българите и американците да участват в академични програми за обмен, включително в науката, съобщиха от посолството на САЩ у нас.

Годишното финансиране ще се увеличи от българска страна в размер на 182 000 долара годишно, което ще позволи да се подкрепят повече студенти, докторанти и преподаватели.

Държавният департамент на САЩ ще предостави допълнителни 280 000 долара на Комисията „Фулбрайт“ през следващите три години. Това временно увеличаване на финансирането ще спомогне за по-високи стипендии за български и американски студенти, както и програми за учители. Държавният департамент ежегодно финансира с общо 765 000 долара програма „Фулбрайт“ в България, от които 165 000 долара покриват административни разходи по Програмата.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели по време на съвместната пресконференция с американския посланик Ерик Рубин: „От всички стипендианти на програмата се изисква да се завърнат в родината си поне за две години след края на обучението с натрупания опит, знания и умения. Така българските Фулбрайтови стипендианти допринасят за: качеството на образованието чрез използването на натрупан опит и нови практики; за привличане на инвестиции в България; за засилване на контактите със САЩ.“

Американският посланик в България Ерик Рубин заяви: „Фулбрайт“ е най-широко признатата и престижна международна програма за обмен в света. Тези програми изграждат дългосрочни взаимоотношения между американските и българските граждани и институции“.

Вижте още

Бизнесът подава декларации за такса смет до 30 ноември

ivan

Повишаването на данъка за стари автомобили мина на първо четене в парламента

ivan

Ипотечните кредити в левове нараснали много за десет месеца

admin

Напишете коментар