Invest Build Media
Инвестиции

Расте финансирането по програмата „Фулбрайт“

Правителствата на България и Съединените щати решиха да увеличат финансирането за Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Увеличената финансова подкрепа ще разшири възможностите на българите и американците да участват в академични програми за обмен, включително в науката, съобщиха от посолството на САЩ у нас.

Годишното финансиране ще се увеличи от българска страна в размер на 182 000 долара годишно, което ще позволи да се подкрепят повече студенти, докторанти и преподаватели.

Държавният департамент на САЩ ще предостави допълнителни 280 000 долара на Комисията „Фулбрайт“ през следващите три години. Това временно увеличаване на финансирането ще спомогне за по-високи стипендии за български и американски студенти, както и програми за учители. Държавният департамент ежегодно финансира с общо 765 000 долара програма „Фулбрайт“ в България, от които 165 000 долара покриват административни разходи по Програмата.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев сподели по време на съвместната пресконференция с американския посланик Ерик Рубин: „От всички стипендианти на програмата се изисква да се завърнат в родината си поне за две години след края на обучението с натрупания опит, знания и умения. Така българските Фулбрайтови стипендианти допринасят за: качеството на образованието чрез използването на натрупан опит и нови практики; за привличане на инвестиции в България; за засилване на контактите със САЩ.“

Американският посланик в България Ерик Рубин заяви: „Фулбрайт“ е най-широко признатата и престижна международна програма за обмен в света. Тези програми изграждат дългосрочни взаимоотношения между американските и българските граждани и институции“.

Вижте още

София ще си плати за проучване на ВиК инфраструктурата на града

admin

Двулевките излизат от обращение

viktoria

Тази есен на Пловдивския панаир ще има „Галерия имоти“

ivan

Напишете коментар