Invest Build Media
Инвестиции

Премиерът Бойко Борисов откри Пловдивския икономически форум

Министър-председателят Бойко Борисов откри втория Пловдивски икономически форум (Plovdiv Economic Forum II), организиран от Делфийския икономически форум, Гърция, и от Центъра за либерални стратегии в София.

„По време на Българското председателство на Съвета на ЕС сложихме най-сложната тема – европриобщаването на страните от Западните Балкани, надявам се колегите един ден ще оценят това“, подчерта премиерът. По думите му България даде рестарт на тази процедура и изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България. Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения. „Имаме редкия шанс на Балканите всички ние да направим един прекрасен бизнес климат“, подчерта още премиерът Борисов.

Пред представителите на бизнес средите той изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели. „Изключителна добра данъчна среда. Четири пъти се

е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят Брутния вътрешен продукт и добавената стойност“, подчерта още Бойко Борисов.

Министър-председателят припомни, че правителството продължава да строи и ремонтира пътната инфраструктура страната. Изграждането АМ „Струма“ е към финал и Борисов отправи предложение, чрез публично частно партньорство с Гърция, да се изгради скоростен или магистрален път връзка на Александруполис с АМ „Струма“.

По думите на премиера за новите инвеститори е важно за колко време тировете стигат до границата и затова е започнато разширяване двойно на КПП-то на Калотина, за да може да се поеме трафикът. Борисов изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи – пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка.

Премиерът Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.

В Пловдив за втора поредна година представители на правителства, на бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа обсъждат предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа. Част от темите са свързани с перспективите пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, демографски и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.

Вижте още

Френска хай-тек фирма е с интерес към индустриалната зона в Горна Оряховица

ivan

Половината работодатели ще вдигат заплатите догодина

ivan

Икономическият министър: Работим в подкрепа на малките и средни предприятия

ivan

Напишете коментар