Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

До 10 септември регистрират в архитектурния конкурс за Тютюневия град в Пловдив

Архитектурният конкурс „Тютюневият град на Пловдив – идентичност, обновяване, приобщаване, спасяване“ – идеен конкурс за архитектурно и бизнес концептуално предложение да продължи. Такова категорично решение взе Съветът на КАБ – Регионална колегия Пловдив на извънредно заседание като в заглавието на конкурса е добавена думата „спасяване“.

Поводът са опожарените тютюневи складове на 20 август във връзка с борбата на пловдивските архитекти за запазването на идентичността на тази територия. Целта е навременно спасяване на тютюневия град от „една предизвестена“ съдба, се казва в съобщение на КАБ – Пловдив.

Крайният срок за регистрация е 10 септември, а за подаване на конкурсните участия – 25 септември, обявяването на резултатите е насрочено за 3 октомври. Журито е с председател арх. Тодор Кръстев, и членове арх. Георги Станишев, арх. Борислав Игнатов, арх. Румен Русев, арх. Пламен Братков, арх. Делчев, арх. Петко Костадинов, Пенка Калинкова и Димитър Лулчев.

Първата награда е 2000 лв., втора – 1500 лв., трета – 1000 лв.

Основна цел на конкурса е на база на направените професионални предложения да се изведат насоки и направления, които да бъдат предоставени в подходяща форма на община Пловдив.

На 20 август бяха опожарени четири от знаковите тютюневи складове – тези на Димитър Кудоглу (емблематичен търговец на тютюн и дарител на града), заедно с прилежащия склад на ъгъла на ул. „Иван Вазов“ и ул. „Екзарх Йосиф“ и съседния склад през ул. „Д-р. Г. М. Димитров“.

Вижте още

Архитектурната камара смята, че Пламен Георгиев няма вина за терасата си

ivan

Кой е най-необикновеният ресторант в Барселона? La Bona Sort

admin

Просторен интериор и красиви детайли в полската „Къща за Елена“

leni

Напишете коментар