Invest Build Media
Туризъм и Екология

Германски здравни каси ще плащат на осигурени за балнеолечение в България

От пролетта на следващата година пациенти от Германия ще идват в България за балнеолечение и физиотерапия на разноски на германските здравни каси. Това съобщи Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси разшири през септември списъка с 14 държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги за профилактика, като към него добави и България, каза Сийка Кацарова. Това означава, че германските граждани, които идват у нас по линия на здравноосигурителните каси в Германия, ще заплащат само 10 на сто от цената за рехабилитация или превенция, проведена у нас. Останалата сума ще се покрива от здравната каса.

По данни на германо-българската индустриално-търговска камара в Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни фондове плюс фондове „Социални грижи“. От приблизително 83 милиона души в Германия над 73 милиона са били здравно осигурени в края на миналата година.

Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите за извънболнична превенция в страната и в чужбина. Здравната каса покрива около 90 на сто от разходите на пациентите за лечение. Д-р Таня Ангелова от Съюза по балнеология и СПА туризъм посочи:

„Това са пациенти, които предимно на преден план е опорно-двигателният апарат като заболявания. България има невероятен климат, който идва като добавка към балнеолечение или таласотерапия. Климат, от който добре се повлияват както ставни заболявания, така и заболявания на дихателната система“.

На здравните каси в Германия е предложен списък с хотели у нас с гарантирано качество, който впоследствие ще бъде разширен, каза Сийка Кацарова.

Очаква се около 10 хиляди германци годишно да извършат възстановителни и здравни процедури у нас.

„Историческо подписване“

„България обслужва немски туристи, които идват в България да се лекуват от 50 години. България е много добре известна на германския пазар. Нашият проблем беше, че туристите идвайки в България да се лекуват, всъщност не получаваха никакви пари обратно за разлика от Унгария, Словакия и още 14 страни. С това историческо подписване, да го кажем, от 20-ти септември вече България ще бъде абсолютно равностоен партньор на този пазар. България се бори да влезе в този списък от 50 години. И затова искам да подчертая още веднъж, че това наистина е исторически факт, което ще доведе наистина до голям поток от немски пациенти, които ще идват в България, ще се лекуват и съответно немските здравни каси ще могат да им връщат обратно парите“, посочва Калин Драганов – управител на туроператор, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Съвместно с Германо-българската индустриално-търговска камара през пролетта на тази година в Берлин са проведени събития за представяне на СПА туризма у нас – да се разкрият възможностите в четирите сезона и да се изяснят изискванията за двустранно признаване на амбулаторни услуги в курорти за осигурени при германските задължителни здравноосигурителни каси лица. Централна роля в процеса има Германската национална асоциация на здравноосигурителните фондове, във фокуса на която са 70 милиона застраховани германци.

„В Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни фондове плюс фондове „Социални грижи“. От приблизително 83 милиона души в Германия, над 73 милиона са били здравноосигурени в края на 2018 г. Повече от 20 милиона души годишно използват възможностите извънболнична превенция в страната и в чужбина“, каза Кармен Щрук – заместник управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Брошура за здравен туризъм с 26 хотела

Германо-българската индустриално-търговска камара съвместно с Българския съюз по балнеология и спа туризъм са изготвили брошура за здравен туризъм, адресирана към германските здравноосигурителни каси.  В нея са включени 26 хотела, които представят  своите амбулаторни профилактични терапии. Друг начин на информиране ще бъдат списанията и уебсайтовете на съответните здравни каси.

Брошурата ще бъде разширена с още хотели, които отговарят на условията, посочва Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм:

„Критерии при избор на пилотното издание за хотелите, които са включени… първият важен основен критерий е те да са сертифицирани според Наредба 2 на Министерството на туризма от 2016 г. като медикъл СПА, таласо или СПА център. Дали сме най-доброто като първа стъпка там, където Съюза по балнеология и СПА гарантира качеството. Освен това тук имаше два, три тура от немски туроператори и те ни подсказаха също кои хотели са готови да работят с немско здравноосигурени клиенти. На втори етап ще се добавят и други, които решат да се сертифицират“.

Освен голям успех за България, този пробив на Германския пазар е голямо предизвикателство, коментира Даниела Дариткова – председател на парламентарната здравна комисия:

„Критериите за качество и предлагане на услугата ще трябва да вървят по съвсем други стандарти, ще трябва да се борим с всички наши национални особености, надявам се успешно. Тук ще ни трябват пак отново обединените ни усилия, за да може да останем на този пазар. Защото това е предизвикателството – да предлагаме такива услуги, че не само присъствието там да ни бъде успех, но и устойчивостта на това постижение“, каза Даниела Дариткова.

Вижте още

Властите искат да регулират туристическите резервации онлайн

leni

От Испания настояват за изключения от въведената от Великобритания карантина

viktoria

Министерство на туризма събира номинации за малко познати спа дестинации

ivan

Напишете коментар