Skip to Content

Проектът за АЕЦ Белене ще получи лицензия до края на годината

До края на 2019 г. или най-късно в началото на 2020 г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония, на която беше официално подписан договорът за удължаване на лицензията на Шести блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в „обозримо бъдеще, до месеци“, ще бъде издаден необходимият лиценз.

На срещата присъства директорът в „Росатом“ Сергей Маргелов, който заяви, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически инвеститор. Той припомни, че през август руснаците са подали заявка за участие в конкурса заедно с още 12 кандидати.

„По отношение на участието в консорциуми, безусловно ние приветстваме такъв формат. Осъзнаваме, че такъв голям проект не може да бъде реализиран само от една компания. Ако в рамките на преговорите бъде сформиран такъв консорциум, при подаване на заявката, това бъде разгледано и одобрено от българската страна, „Росатом“ ще участва в него“, каза той.

„Сега процедурата се разглежда и топката е в българската страна. Твърде рано е да се говори за каквито и да било имена на партньори и форми на участие“, обясни руският представител.

Be the First!

Leave a Reply