Invest Build Media
Инвестиции

Очаква ли се завръщане на инвеститорите на европейските фондови пазари?

Европейските фондови пазари отдавна изглеждат като класически капан за инвеститорите, които си спомнят как японските акции – въпреки някои спорадични ралита, останаха доста под достигнатите преди време рекордни стойности, пише Financial Times.

Въпреки че индексът FTSE Eurofirst 300 се радва на успешно възстановяване през последните десет години, той все още е доста под върха, достигнат преди кризата. Паневропейският показател за собствения капитал все още не е успял да надмине своя максимум, докато S&P 500 се удвои за същия период, отбелязва изданието.

Някои анализатори и инвеститори смятат, че промяна може и да настъпи. Те отбелязват, че континентът все още изпитва анемичен икономически растеж и нарастващо политическо напрежение, но виждат причини за оптимизъм. И тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) отново засили стимулите, някои инвеститори се изкушават от акции, които предлагат 3,6% средна доходност от дивидент.

FTSE Eurofirst се повишава с почти 20% през тази година, което е приблизително в крак с ралито на Wall Street. Европейските капиталови пазари се радват на сериозен приток на капитали вече трета седмица.

„От дълго време европейските пазари са обхванати от „замразяване“ на ентусиазма на инвеститорите. Не мисля, че разполагаме с достатъчно данни, за да определим, че е настъпил обрат на тенденцията, но има много неща, които показват, че пазарът се насочва в правилната посока. От моя гледна точка европейските акции са много привлекателни“, коментира Каспер Елмгрейн от Amundi, който управлява активи за 1,6 трлн. евро.

Анализаторите посочват успокояването на икономическите ветрове като основен фактор за подобряване на настроението на капиталовите пазари. Индексът за икономическите изненади, изчисляван от Citi – мярка за това дали индикаторите са под или над очакванията, е отрицателен през по-голямата част от 2018 и 2019 г., но наскоро навлезе трайно на положителна територия и данните се подобряват.

Европейските банки, които бяха отбягвани от много инвеститори след кризата в еврозоната, са добър пример за тази промяна. Въпреки че като цяло не са любими на инвеститорите (стойността на акциите е с около 80% под предкризисния им връх), банковите акции поскъпнаха с около 20% от август насам. Най-силни ръстове – с по 40%, отчитат книжата на Вank of Ireland, испанската CaixaBank и италианската UniCredit.

Международната обстановка също се успокоява. Тъй като повече от половината продажби на европейските компании са в чужбина, пазарите реагираха положително на облекчаването на търговското напрежение между Великобритания и ЕС и САЩ и Китай.

Тази по-ярка глобална картина „елиминира поне някои от икономическите страхове, които имахме само преди няколко седмици“, казва Уейн Уикър, главен инвестиционен директор на базираната във Вашингтон компания ICMA-RC, която управлява активи за около 50 млрд. долара.

Независимо от това, песимизмът по отношение на Европа остава ендемичен и траен – с известно право. МВФ направи мрачна оценка за икономиката на континента в най-новата си регионална икономическа перспектива, като призова правителствата да направят планове за „синхронизиран фискален отговор“, ако растежът се забави допълнително.

„Като се имат предвид повишените рискове, плановете за действие при извънредни ситуации трябва да бъдат готови за прилагане, ако тези рискове се материализират, защото обхватът за ефективни действия в областта на паричната политика намалява“, посочват от МВФ.

Стратезите от Bank of America твърдят, че европейските акции сега се търгуват с около 4% повече от оценката за справедливата им стойност и вероятно ще могат да се повиша с още не повече от 5% през следващите шест месеца. „Повечето от добрите новини вече са отразени от пазарите“, посочват експертите от банката.

В структурно отношение Европа изглежда по-малко привлекателна от много други кътчета на финансовите пазари. Според някои анализатори европейските акции трябва да продължат да търгуват с отстъпка спрямо цените на други пазари.

Някои обаче смятат, че ралито на европейски акции ще продължи. Дори и след последния силен приток на капитали тази година се наблюдава кумулативно изтегляне на 100 млрд. долара. През последните 24 месеца сумата достига 178 млрд. долара. Това означава, че ако икономическият фон и политическите перспективи се подобрят, много инвеститори могат да се върнат обратно.

 

източник: investor.bg, снимка: БГНЕС

Вижте още

Има ясна заявка газът от „Турски поток“ за Европа да преминава през България

ivan

БАН ще изготви анализ за пазарно осъществяване на АЕЦ „Белене“

admin

Стимулират фирмите да се регистрират на Българската фондова борса

ivan

Напишете коментар