Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Имоти и строителство

В Берлин ще е първият завод на Tesla в Европа

Нов завод в Берлин ще построи Американският производител на електромобили Tesla. Предприятието, което ще носи името „Гигафабрика 4“ или „Гига Берлин“, ще се намира в покрайнините на германската столица. Това ще е първата производствена мощност на Tesla в Европа, предават Reuters и DPA.

Новината съобщи основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск на церемония в Берлин за връчване на наградите „Златен волан“, организирана от автомобилното списание Auto Bild и вестник Bild am Sonntag.

В отговор на журналистически въпрос Мъск каза, че заводът ще се намира близо до новото летище на Берлин, което предстои да бъде открито южно от германската столица. В предприятието, за което компанията вече набира персонал, ще се сглобяват моделите Model 3 и Model Y. Освен фабриката, Tesla ще отвори инженерен и проектантски център в Берлин.

Макар Берлин да не е епицентърът на германското автомобилно производство, столицата се превърна в хъб за развитие на новите технологии в автоиндустрията. Новото съвместно предприятие на Daimler и BMW е базирано именно в Берлин, а групата за споделени пътувания на Volkswagen – Moia също е разположена в германската столица, пише Financial Times.

От Tesla вече са заявявали, че смятат да започнат производство в Европа през 2021 г. Сега компанията, инвестирала сериозни средства в завод в Китай (обявените инвестиции в завода в Шанхай засега възлизат на над 2 млрд. долара), е под силен натиск от нарастващата конкуренция на пазара на електромобили, пише BBC.

„Всeки знае, че германското инженерство е на изключително ниво и това е част от причината“ за избора на страната, обясни предприемачът.

Мъск заяви пред AutoExpress, че Великобритания никога не може да кандидатства за завод на Tesla, тъй като е смятана за „твърде рискова“ поради несигурността, причинена от Brexit.

Нараства и желанието да се купуват електромобили в Европа – в близките години най-големите заводи ще са в Германия, Франция, Испания и Италия, прогнозират експерти.

 

източник: expert.bg

Вижте още

Кипър ще строи най-голямото казино в Европа

ivan

Български инвеститори може да купят бизнеса на ЧЕЗ у нас

ivan

Вдигат нова сграда мястото на шоурума на Лада в Младост

ivan

Напишете коментар