Invest Build Media
Инвестиции Строителство

В Берлин ще е първият завод на Tesla в Европа

Нов завод в Берлин ще построи Американският производител на електромобили Tesla. Предприятието, което ще носи името „Гигафабрика 4“ или „Гига Берлин“, ще се намира в покрайнините на германската столица. Това ще е първата производствена мощност на Tesla в Европа, предават Reuters и DPA.

Новината съобщи основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск на церемония в Берлин за връчване на наградите „Златен волан“, организирана от автомобилното списание Auto Bild и вестник Bild am Sonntag.

В отговор на журналистически въпрос Мъск каза, че заводът ще се намира близо до новото летище на Берлин, което предстои да бъде открито южно от германската столица. В предприятието, за което компанията вече набира персонал, ще се сглобяват моделите Model 3 и Model Y. Освен фабриката, Tesla ще отвори инженерен и проектантски център в Берлин.

Макар Берлин да не е епицентърът на германското автомобилно производство, столицата се превърна в хъб за развитие на новите технологии в автоиндустрията. Новото съвместно предприятие на Daimler и BMW е базирано именно в Берлин, а групата за споделени пътувания на Volkswagen – Moia също е разположена в германската столица, пише Financial Times.

От Tesla вече са заявявали, че смятат да започнат производство в Европа през 2021 г. Сега компанията, инвестирала сериозни средства в завод в Китай (обявените инвестиции в завода в Шанхай засега възлизат на над 2 млрд. долара), е под силен натиск от нарастващата конкуренция на пазара на електромобили, пише BBC.

„Всeки знае, че германското инженерство е на изключително ниво и това е част от причината“ за избора на страната, обясни предприемачът.

Мъск заяви пред AutoExpress, че Великобритания никога не може да кандидатства за завод на Tesla, тъй като е смятана за „твърде рискова“ поради несигурността, причинена от Brexit.

Нараства и желанието да се купуват електромобили в Европа – в близките години най-големите заводи ще са в Германия, Франция, Испания и Италия, прогнозират експерти.

 

източник: expert.bg

Вижте още

Шефът на Метрополитен: Новите метровлакове ще имат машинист, но само за придружител

ivan

Фейсбук ще изгражда жилища за служители на ИТ компании

ivan

Регионалният министър се оплака от враждебния действия за тунел „Железница“

ivan

Напишете коментар