Invest Build Media
Туризъм

Властите искат да регулират туристическите резервации онлайн

Властите искат да ограничат туристическите резервации онлайн. Това става ясно от предложено изменение в Закона за туризма, с което се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи, като Airbnb, Booking, Facebook, Homeaway и други.

То е внесено от Менда Стоянова – депутати от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента, и от Валери Симеонов – лидер на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание.

Предвижда се чрез нов член в Закона предлаганите имоти за краткосрочно настаняване чрез електронните платформи да са с категория, както хотелите и къщите за гости.

Съгласно новия текст всеки, който предлага туристическа услуга, която не е категоризирана, или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект, се глобява от 500 до 5 000 лв. За еднолични търговци и юридически лица се предвижда санкция от 1000 до 10 000 лв.

В случай че нарушението е извършено повторно, глобата ще бъде в размер от 5000 до 8000 лв., а имуществената санкция – от 10 000 до 15 000 лв.

Проектът предвижда собствениците на имотите, отдавани чрез електронни платформи, да разполагат с 3-месечен срок, за да се категоризират, след като законът влезе в сила.

В мотивите си вносителите на законопроекта отричат предложените изменения да целят ограничаване на продажбите чрез електронните платформи. Те обаче са категорични, че трябва да се гарантира спазване на законодателството в икономическата дейност и в частност в сферата на туризма, да се осигури равнопоставеност на различните доставчици на туристически услуги, да има възможност да се проследят икономическите резултати и да има гаранции за потребителското удовлетворение.

 

източник: news.bg, снимка: iStock

Вижте още

Авиокомпании настояват за задължителни маски по време на полет

leni

Древен дворец на ацтеките е открит в Мексико сити

leni

Откриха запазени мозайки от втората половина на 4 век в Пловдив

admin

Напишете коментар