Invest Build Media
Туризъм и Екология

Анимационен филм доведе до окупация на австрийско градче

Много градове по света се задъхват от тълпите туристи, които не само окупират живота на местните, но в допълнение на приходите за местната общност създават шум, хаос и отпадъци. От негативите на популярността силно страда и малкото австрийско градче Халщат, въпреки че е под защитата на ЮНЕСКО.

През последните години броят на туристите силно се е увеличил и е достигнал до 10 хил. души на ден (100 през 2009 г.) при 780 постоянни жители, съобщава „Гардиън“.

Окупацията на живописното селище, разположено на езеро, на час път с кола от Залцбург, е станало поетапно в годините, пише „Индипендънт“. През 2006 г. мястото става популярно в Южна Корея, след като се говори за него в програма по телевизията. През 2011 г. китайски богаташ инвестира 700 млн. паунда в създаването на точна реплика на Халщат в китайската провинция Гуандун. Голямата приливна вълна е през последните години с появата на анимацията „Замръзналото кралство“, в която градът Арендел се смята, че е вдъхновен тъкмо от Халщат.

Кметът Александер Шойтц коментира през последните дни, че ще се радва броят на посетителите да спадне. „Халщат е важна част от културната история, не е музей“, казва той пред британския „Таймс“ и обяснява, че би искал броят на туристите да спадне поне с една трета, но няма идея как може да се случи това.

След пожара през ноември, който засегна няколко от историческите къщи, кметът е затворил временно пътищата в града и призова туристите да стоят настрана, но това не е помогнало и те пак са отишли на място.

Градчето е под защитата на ЮНЕСКО от 1997 г. и е населявано от праисторически времена. Тук е открита най-старата солна мина в света.

Вижте още

15 девствени острова в Гърция се продават

Мис Пукет ще блести на Мис Свети Влас и Гранд Глемър Шоу този уикенд

admin

70 % спад на чуждестранните туристи в България

Напишете коментар