Invest Build Media
Туризъм

Заличават 35 български туроператора

35 дружества, регистрирани като туроператори от Националния туристически регистър, ще бъдат заличени от Министерството на туризма.

Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност.

Според Закона за туризма всички дружества, които предоставят туроператорски услуги, трябва да имат активни полици, сключени със застраховател и предоставени на министъра на туризма за вписване в НТР. Законът не предвижда възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидна сключена застраховка.

Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството, в която участват експерти от Министерството на туризма, както и представители на сдружения на туроператори и туристически агенти.

Основна част от дружествата, които ще бъдат заличени, са със седалища в село Равда, София, Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Хасково, Кюстендил и Несебър.

Дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, няма да бъдат премахнати от Националния туристически регистър, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им ще са оцветени в червено. По този начин потребителите ще могат да проверяват в регистъра дали туроператорът има валидна застраховка и работи съгласно изискванията на закона.

Регистрираните туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър са общо 3 450.

 

източник: news.bg

Вижте още

Съд в Истанбул забрани достъпа до платформата за резервации Booking.com

ivan

37% повече пътници на Летище София през юни

ivan

Австрия забрани полетите до България

leni

Напишете коментар