Invest Build Media
Строителство

Цените на панелките стават все по-ниски заради бума на ново строителство

Продължаващият ръст в строителството на нови жилища ще продължи в годините напред да притиска надолу цените на панелните имоти.

Това показва анализ на пазара на имоти на агенцията за недвижими имоти Адрес. В София в някои квартали сделките са почти изцяло с новопостроени имоти и съответно цената на кв. м е по-висока в сравнение с такива, където има и с панелни жилища.

С уточнението, че има разлика между панелните жилища – дали са санирани, в какво състояние са и т. н.

Купувачите на имоти са все по-млади българи между 26 и 35 години. Те са близо 40 на сто от всички участници на пазара и изместват като водеща възрастовата група 35-45.

Клиентите са готови да платят и по-висока цена за дадено жилище, ако преценят, че отговаря напълно на изискванията им за качествена среда на живот.

С тези изисквания се обяснява и това, че разликата в цената между необзаведено жилище за ремонт и готово за обитаване може да достигне до 25%.

Ипотечното кредитиране ще продължи да движи имотния пазар в столицата и през 2020 г. въпреки очакванията за намаляване на темпа на еуфорията, на която бяхме свидетели през миналата година.

Около 55% от купувачите са финансирали покупката си на имот с кредит през миналата година, показва статистиката на агенцията. Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от цената на жилището.

Вижте още

Президентът Радев проведе среща с Камарата на строителите

ivan

Кабинетът удължи срока за изпълнение на проекта Гранд Каньон-София с две години

ivan

Магистрала Струма ще е готова с изграждането на още 40,6 км

ivan

Напишете коментар