Invest Build Media
Инвестиции

Стара Загора – на първо място в класация за чуждестранни инвестиции

Това не е първият път, в който градът печели първото място.

Стара Загора отново е класирана на първо място в проучване за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, което се провежда от fDi Magazine – издание на „Файненшъл Таймс“ за преки чуждестранни инвестиции.

Градът на липите оглавява категорията на малките региони с население по-малко от 1,5 милиона жители, съобщават от Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) – Стара Загора. Тази позиция се заема от Стара Загора за втори път, след като оглави класацията и през 2018/19 година.

За създаването на класацията fDi Европейски градове и региони на бъдещето 2020/21 изданието fDi Intelligence на „Файненшъл таймс“ използва данни, събрани чрез специални онлайн инструменти. Най-важните от тях са fDi Benchmark и fDi Markets, а в проучването Стара Загора беше представена от екипа на АРИР – Стара Загора.  505 са локациите, влезли в събраната информация, докато през 2018/19 те са 489. Градовете този път са 319, регионите – 148, а местните производствени консорциум – 38. В пет отделни категории са разпределени критериите и тази година: Икономически потенциал, Работна среда, Ефективност на разходите, Инфраструктура и Бизнес среда. Всеки участник може да получи максимум 10 точки за всяка категория данни, чиято тежест е допълнително определяна от екипа на fDi Intelligence, за да отговаря на търсените критерии за всяка подкатегория на класацията Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19.

Церемонията по награждаването ще се състои на 10 март във френския град Кан. На нея се събират над 80 участници от различни държави – кметове, инвеститори, агенции за инвестиции/развитие. Очаква се да има представители на Стара Загора, които да използват и възможността за контакти и промотиране на инвестиционния потенциал в града и региона.

Вижте още

Нова вълна от разпродажби на фондовите пазари

leni

Румънски фирми инвестирали над 200 млн. евро в българската икономика

ivan

Предприемачите в България не са доволни от уменията на младите висшисти

ivan

Напишете коментар