Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Безос отново е най-богатият от най-богатите

Дори и развод за близо 40 млрд. долара не може да свали основателя и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос от позицията на най-богатия човек в света. За трета поредна година Безос заема челното място в класацията на Forbes на световните милиардери. Нетното му състояние намалява с 18 млрд. долара спрямо миналата година до 113 млрд. долара, според Forbes, отчасти поради развода му с Макензи Безос. Акциите на Amazon се повишиха с 15% миналата година, което спомогна за компенсирането на част от тази загуба.

Макензи Безос тази година прави първото си участие в списъка на милиардерите, благодарение на споразумението за развод на стойност 38 млрд. долара. Като част от споразумението тя получи 25% от акциите на Amazon на двойката. Сега тя е на 22-ро място в списъка.

Forbes публикува 34-ото издание на класацията си на милиардерите снощи. Списъкът взема предвид част от въздействието на пандемията от коронавирус, която хвърли световните пазари в паника през последните няколко месеца. За първата половина на март 226 души загубиха статута си на милиардер и сега има 58 по-малко милиардери в сравнение с миналата година по същото време. Общо списъкът на Forbes наброява 2095 милиардери.

„От милиардерите, които остават, 51% са по-бедни, отколкото бяха миналата година. В сурово изражение световните милиардери имат общо 8 трлн. долара, което е намаление със 700 млрд. долара спрямо 2019 г.“, казва изданието.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е на второ място с богатство от 98 млрд. долара, което е увеличение от 1.5 млрд. долара спрямо година по-рано. Бернар Арно, председател и изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки LVMH, измести Уорън Бъфет от третото място със 76 млрд. щатски долара състояние. С 67.5 млрд. долара богатството на Бъфет го нарежда на четвъртото място.

Най-богатата жена в света продължава да бъде наследницата на Walmart Алис Уолтън. Тя е на девето място в списъка с 54.4 млрд. долара лично състояние.

Забележителни новодошли

Освен Макензи Безос, има 177 други нови лица, които се появяват в списъка на изданието за първи път.

Ерик Юан, основател и изпълнителен директор на Zoom, е номер 293 в подреждането със състояние от 5.5 млрд. долара. Акциите на неговата компания буквално взривиха, след като софтуерът за телеконференции започна да се използва широко от хора, работещи от дома по време на пандемията.

Друг любопитен новодошъл в класацията е Антъни фон Мандл, изпълнителен директор на Mark Anthony Brands. Неговата компания създаде White Claw, най-продаваната твърда напитка в страната. Според изчисленията на Forbes неговото богатство е 3.3 млрд. долара и той се намира на позиция 590 в класирането.
Джулия Кох, наследница на влиятелната компания Koch Industries, също е ново попълнение в подреждането с нетно състояние от 38.2 млрд. долара. Тя влезе в списъка на 18-о място, след като тя и децата й наследиха 42% дял в компанията след смъртта на съпруга й Дейвид Кох през август 2019 г.

Вижте още

Плащаме три месечни такси ако прекратим договора с мобилен оператор

ivan

Българите менят изискванията си при търсене на жилище

admin

До 2026 ще има 5 моста над Дунав, прогнозира Събев

Напишете коментар