Invest Build Media
Туризъм и Екология

Виртуална разходка до новите седем чудеса на света

Заради опасността от коронавируса и общата отговорност да стоим вкъщи, виртуалните обиколки се оказват безценни не само за приключенците по душа, но и за всички скучаещи, които искат да се разнообразят, да научат нещо ново и да посетят различни места от собствения си дом, без да похарчат и стотинка.

Великата китайска стена

Как да посетите новите седем чудеса на света от вкъщи?
Снимка: pixabay

Великата китайска стена е отбранително съоръжение в Северен Китай, издигнато през 3 век пр.н.е. върху основата на хунски окопен вал за защита на северозападните граници на империята, нееднократно достроявана. Прекосява страната от границата с Корея – при заставата Шанхайгуан, до пустинята Гоби – при заставата Дзяюгуан и се оприличава често на дълъг дракон. Тя е едно от най-древните и добре запазени творения на човешкия дух, символ на китайската нация.Тя е 1000 пъти по-дълга от всеки друг паметник на Земята.

Туристическа агенция The China Guide е създала изключителна обиколка, която позволява на посетителите да направят виртуална разходка по определени участъци от стената. Като бонус – няма тълпи от хора.

Колизеумът, Рим, Италия

Как да посетите новите седем чудеса на света от вкъщи?
Снимка: pixabay

Каменният амфитеатър на италианската столица е траен символ на силата и богатството на Древен Рим. В разцвета си до 50 000 зрители са се събирали в Колизеума, за да наблюдават гладиатори, битки с животни и рекреации на военноморските битки.

Вместо да посетите Колизеума в реалния живот, проучете вековната история от креслото си с тази виртуална пешеходна обиколка, заснета в 4K за още по-истинско преживяване.

Освен това колекцията на AirPano от 360-градусови панорами ви дава усещане за истинското величие на стадиона.

Град Петра, Йордания

Как да посетите новите седем чудеса на света от вкъщи?
Снимка: pixabay

Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Наричан е още Розовият град.

Тази 3D-аудио обиколка, от Google Maps ви води по целия път от гробниците и пещерите в Баб Ал Сик, портата към града, до храма на Ал-Хазне и Улицата на фасадите.

Мачу Пикчу, Перу

Как да посетите новите седем чудеса на света от вкъщи?
Снимка: pixabay

Всяка година хиляди обикалят пътеката на инките в Перу, за да стигнат до Мачу Пикчу, цитадела на инките от 15 век в планините на Андите. Сайт за виртуална обиколка YouVisit предлага 3D пътеводител през града, заснемайки забележителни гледки над Свещената долина и придружени от информативни аудиоклипове, за да даде на изследователите представа за империята на инките.

Тадж Махал, Агра, Индия

Как да посетите новите седем чудеса на света от вкъщи?
Снимка: pixabay

Тадж Махал се смята за най-красивата сграда в света и със сигурност най-сложният мемориал, правен някога за жена. Шедьовър на архитектурата „Могол“, ограден от непорочните градини и обграден от бели минарета, мавзолеят от слонова кост се посещава от милиони туристи всяка година. Направете своя път през тълпите, използвайки Google Street View, където на практика можете да се разходите и да видите мраморния шедьовър от комфорта на вашата собствена всекидневна.

Статуята на Христос, Рио де Жанейро, Бразилия

Как да посетите новите седем чудеса на света от вкъщи?
Снимка: pixabay

Изправена на връх Корковадо в Рио де Жанейро, 38-метровата статуя на Исус Христос е построена в началото на 20 век. Гигантският паметник сега се посещава от близо 2 милиона души годишно. AirPano ни позволява да видим невероятно красиви въздушни гледки и снимки към най-известния паметник на Бразилия. Изгревът над планината Sugarloaf и искрящият нощен градски пейзаж на Рио са особено завладяващи.

Чичен Ица, Юкатан, Мексико

Как да посетите новите седем чудеса на света от вкъщи?
Снимка: pixabay

Чичен Ица е политически и културен център на маите в северната част на полуостров Юкатан (Мексико). Най-вероятно е основан през 8 – 9 век. През 10 век е бил превзет от толтеките. От средата на 11 век е столица на толтекската държава.

На територията на Чичен Ица нееднократно са провеждани разкопки, в резултат на които са открити големи архитектурни паметници на маите и толтеките: храм Кукулкан – 9-стъпална пирамида (висока 24 метра) с широки стълбища на всяка от страните; храм на войните на невисока 4-стъпална пирамида и храм на ягуарите; обсерватория Каракол; 7 стадиона за игри с топка; руини на 4 колонади, образуващи гигантски правоъгълник, и др. Съхранили са се и статуи на божества с характерна стилизация, релефи, богати с растителни и геометрически орнаменти, произведения на малката пластика и т.н. В града е имало свещен кладенец (сенот) с дълбочина около 50 м, който е служил за жертвоприношения.

Днес колекцията от храмове и пирамиди привлича 1,2 милиона туристи годишно. Стокхолм360 предлага седем панорами на древния град, придружен от текст, описващ историята и археологическите подробности на всеки обект.

Вижте още

Добра новина за туризма

leni

Почти без промяна останали цените на ваканционните имоти на Черно море

ivan

Борисов разговаря за по-висок статус на България като туристическа дестинация

ivan

Напишете коментар