Invest Build Media
Имоти и строителство

Луксозни бункери в Нова Зеландия, създадени за най-богатите

Супербогати американци са избягали в Нова Зеландия, за да се скрият в луксозните си бункери от пандемията от коронавирус. Бързо мислещите милиардери от Силиконовата долина са резервирали полети за Нова Зеландия, веднага щом кризата COVID-19 започнала да ескалира, и са успяли да избягат, малко преди САЩ да затвори границите си за всички пътници на 16 март.

Само преди седмици Гари Линч, генерален директор на производителя на бункери Rising S Co, базирана в щата Тексас, е получил отчаяно обаждане от влиятелен богаташ от Ню Йорк (епицентъра на епидемията в САЩ), който се интересувал как да отвори тайната врата към неговото сигурно скривалище. Бункерът му, 3,35 м. под земята в Нова Зеландия, никога не е бил използван. „Той искаше да провери секретния код за вратата и задаваше въпроси за електричеството и бойлера и дали трябва да вземе допълнителни филтри за вода или въздух. Замина за Нова Зеландия, за да избяга от всичко, което се случва в Ню Йорк. И доколкото знам все още е там“, сподели Гари Линч.

Bunker 2

Американски милиардери от години се подготвят за настъпването на края на света. Те купуват имоти в малката островна държава и изграждат за милиони долара тайни убежища дълбоко в земята. Бункерите са произведени и изпратени от САЩ до Нова Зеландия. Най-популярни бункер дестинации са Хамилтън, Ханмер Спрингс и Уанака. През последните няколко години Rising S Co. е инсталирала около 10 бункера в Нова Зеландия. Средната цена на бункер е около 3 млн. долара, но цената може да достигне около 8 млн. долара. Луксозен бункер може да приюти до 22 души. Оборудван е с три основни спални, фитнес, сауна и дори плувен басейн.

Нова Зеландия се превърна в дестинация за укриване от края на света за световния елит, след като Сам Алтман, бивш президент на стартъп инкубатора от Силициевата долина, Y Combinator, изтърва реплика, че планира да избяга в Нова Зеландия, ако някога удари пандемия. Той обаче, е все още в Сан Франциско.

Bunker 3

Съоснователят на Paypal, Питър Тийл, също има дом за 4,7 млн. долара в живописния Куинстаун,  със собствена паник стая. Не е ясно дали в момента той пребивава в него.

„Да кажеш, че купуваш къща в Нова Зеландия е нещо като намигване. Няма нужда да обясняваш повече. Получаваш застраховка срещу апокалипсис“, сподели Рийд Хофман, съосновател на LinkedIn.

Предприемачът Михай Динулеску и съпругата му са избягали в Нова Зеландия на 12 март. Те са оставили покъщнината, приятелите и неговия стартъп за криптовалута. Двойката е наела къща с три спални на луксозния остров Уайхеке, близо до Оукланд, срещу 2400 долара на месец. Сега Динулеску работи за Ao Air, малка новозеландска компания, произвеждаща защитни маски, които конкурират N95. Въпреки, че в дома му липсва стая-бункер за тежки времена, той е заобиколен от други богаташи, включително бившия треньор на All Blacks, сър Греъм Хенри, и краля на опаковките Греъм Харт. Михай Динулеску е споделил, че когато са търсили да наемат къща са се оглеждали за милиардери наооколо. Динулеску е заявил, че двойката няма да се върне в Сан Франциско, докато вирусът не бъде елиминиран.

Bunker 4

Нова Зеландия успя да спре неконтролираната експлозия на коронавируса и изглежда е една от най-добрите държави за живене по време на пандемията. Нова Зеландия наложи карантина от ниво 4 на 26 март, когато в страната все още имаше по-малко от 100 случая на заразени. Страната вече беше затворила границите си на 19 март. Премиерът Джасинда Ардерн обяви, че почти всеки случай, установен след 1 април, е резултат от пътуване в чужбина или контакт с вирусоносител от съществуващ клъстер.

Вижте още

Най-опасно за работниците у нас е строителството

ivan

Изграждат нов музей до Статуята на свободата в Ню Йорк

admin

Регионалното министерство ще инвестира в близо 300 ВиК обекта

ivan

Напишете коментар