Invest Build Media
Туризъм и Екология

Авиокомпании настояват за задължителни маски по време на полет

Покриването на лицето трябва да стане задължително за пътниците на авиокомпаниите, въпреки че медицинското мнение е скептично към потенциалните ползи. Авиокомпаниите и летищата настояват да бъдат приети международно договорени мерки, когато авиацията започне да се възстановява от застоя, причинен от пандемията от коронавирус, пише „Индипендънт“.

Индустрията се опасява, че много потенциални пътници няма да искат да пътуват, ако не вярват, че летенето е безопасно и няма да се заразят от някой от другите пътуващи. Надеждата е, че универсалната употреба на маски за лице ще възстанови доверието.

Понастоящем броят на пътниците на летищата и на повечето полети е толкова нисък, че поддържането на дистанция като цяло е постижимо – макар и не в зоната за проверка на сигурността, паспортния контрол и гейтовете за заминаване.

Когато пътниците се увеличат, налагането на правило за 2 метра дистанция би било практически невъзможно в летище или самолет, без да се наруши икономическата логика на авиацията.

Европейската агенция за авиационна безопасност и Международната организация за гражданска авиация все още не са представили единни препоръки за мерките за безопасност на полетите, докато Covid-19 остава заплаха.

Някои големи авиокомпании обаче вече изискват пътниците да носят маска за лице на полетите, за да ограничат разпространението на вируса. Много големи американски авиокомпании въвеждат нови политики за здраве и безопасност както за пътниците, така и за кабинния екипаж тази седмица. Други превозвачи по света също правят носенето на маска задължително, съобщава и Би Би Си.

От днес американският превозвач Delta заяви, че изисква пътниците да носят маска или друго покритие на лицето в зоната за чекиране, в салоните за първа класа на летището, в зоните за качване в самолета и на борда през целия полет.

American Airlines и United също заявиха, че ще започнат да изискват маски за пътниците, както и за кабинния екипаж. Превозвачите казват, че това са временни мерки, тъй като бавно възобновяват полетите.

СЗО обаче предупреждава, че носенето на маска може да създаде „фалшиво чувство за сигурност, което води до потенциално по-малко придържане към други превантивни мерки, като физическо дистанциране и хигиена на ръцете“.

Независимо от това, все по-нетърпеливите авиокомпании и летища са настроени да налагат свои собствени правила за хигиена, отбелязва „Индипендънт“.

Някои авиокомпании също така решават да оставят средните седалки празни, за да държат пътниците по-далече един от друг. Но Ryanair – най-голямата бюджетна авиокомпания в Европа – разкритикува концепцията.

„Мярката за празна средна седалка е напълно неефективна и не отговаря на правилото за 2 метра дистанция“, заяви говорител. „Нуждаем се от ефективни здравни мерки, които да действат, като носене на маски за лице и/или следене на телесната температура.“

Но Европейският център за превенция и контрол на заболяванията описва температурните проверки на летищата като „не много ефективни за предотвратяване на разпространението на вируса, особено когато хората нямат симптоми“.

Авиокомпаниите въвеждат и редица други мерки за безопасност на борда, за да помогнат да се предотврати разпространението на коронавирус. Не е ясно дали това ще бъдат временни мерки или по-дългосрочни, отбелязва Би Би Си.

Основните мерки са дезинфекция на силно използваните площи преди полета, заедно с намаляването на броя на хората при всеки полет.
Пътниците също се насърчават да приготвят собствени опаковани храни и напитки, за да намалят контактите си на борда.

Вижте още

Огромни количества морска пяна на плажове в Аржентина (СНИМКИ)

Тапа от коли се е образувала на ГКПП Кулата за Гърция

viktoria

Очакват утрояване на нощувките в хотели в София по време на европредседателството

ivan

Напишете коментар