Invest Build Media
Имоти и строителство

Идеята за „строително цунами“ е подкрепена от властта

Коалиционният съвет единодушно подкрепи предложението на Валери Симеонов от вчера за намаляване с един месец на забранителния период за строителство по морето. Така дейностите ще могат да се извършват до 15 юни, а не до 15 май, како е всяка година. Мярката ще е в сила само тази година, а мотивите към прилагането ѝ са свързани с необходимостта да се подкрепи строителния сектор, стана ясно по време на брифинга след коалиционния съвет днес.

От думите на вицепремиера Томислав Дончев стана ясно, че строителството е много важен сектор за излизане от кризата, защото много хора работят там. „Има теми, по които безспорно постигнахме единодушие и една от тях е строителството. Ограничения в средствата за строителство няма да има. Напротив, ако имаме възможност, даже ще ги увеличим“, каза той.

Важни инфраструктурни проекти, като отсечката на автомагистрала „Хемус“ в посока Ботевград- Монтана-Видин, тунелът под Шипка, както и строежът на пътя в северната част на Бургас, продължават. „Продължава работата и по виадуктите, ускорява се работата по язовирите“, разказа Валери Симеонов за днешното разбирателство между коалиционните партньори.

Така на практика се подкрепя искането на Строителната камара, която миналата седмица поиска държавата да финансира „строително цунами“, което да помогне при излизането от кризата. Тогава строителите поискаха и да се възобнови държавната програма за саниране, като заявиха, че имат готови проекти на стойност 1.7 млрд. лв. Припомняме, че в периода, в който действаше държавната програма са саниране, тя беше напълно безвъзмездна и в нея бяха налети 2 млрд. лв.

Валери Симеонов коментира темата, като заяви, че все още се водят преговори по темата. „На мнение сме, че тя не трябва да е безвъзмездна. Трябва да има участие от 30% на етажната собственост“, уточни Симеонов.

Какво още се договориха партньорите?

Сред останалите теми, по които са постигнали съгласие по време на Коалиционния съвет, са промените в наредбата на здравния министър от 3 май, която урежда въпроса с отварянето на терасите и градините на заведенията. Според сегашните текстове масите трябва да са на разстояние на 2.5 метра една от друга, но след като това предизвика огромно недоволство сред бранша и те обявиха, че това е тежест, а не помощ за тях, кабинетът е решил да „стопи“ пространството до 1.5 метра между отделните маси.

По отношение на предстоящия летен сезон, стана ясно, че всички плажни принадлежности – чадъри, шезлонги и масички, ще бъдат безплатни за туристите. „Това ще е за сметка на наема или концесионното възнаграждение за съответните плажове“, обяви Симеонов.

От брифинга стана ясно още, че по повод на ваучерите в подкрепа на туризма, които бяха първата обявена мярка още в началото, все още няма консенсус. Тъй като предложенията там са много, не са се разбрали кои хора точно ще могат да се възползват от тях – дали само пенсионери, както беше предложението на НФСБ, или всички хора, които са осигурени по предложение на ВМРО. „Продължава спорът за това какво да правим с по-възможните хора, които и без тези ваучери могат да отидат на море“, каза Дончев.

За пореден път обаче стана ясно, че правителството няма намерение да намали ДДС за ресторанти и заведения, каквото е едно от основните искания на бранша. „Както е записано в програмното споразумение, данъци няма да се променят. Нито нагоре, нито надолу“, заяви Дончев.

Вижте още

Лиляна Павлова: Програмата „Региони в растеж“ стартира с 370 млн. лв.

admin

Газовата връзка България-Гърция ще се строи от началото на 2018 г.

ivan

БСП иска комисия да проучва изпълнението на програмата за санирането

ivan

Напишете коментар