Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Спад на имотния пазар и в малките градове

Сериозен спад в покупко-продажбата на недвижими имоти се отчита в по-малките населени места в страната, сочи справка на Profit.bg на база данни от Имотния регистър на Агенцията по вписванията.

Понижение от над 10% се отчита в 33 населени места, извън най-големите градове, за които направихме проучване преди около две седмици.

Нещо повече – спад от повече от 20% се наблюдава в 13 града на страната, а в други 7 имаме с 15-20% по-малко сделки с недвижимости.

Най-сериозен спад спрямо първото тримесечие на 2019 г. се отчита в Исперих и Чирпан, където са реализирани с 27% по-малко имотни сделки.

Понижението в Сливен и Раднево е от 25%, докато в Карнобат, Самоков, Велики Преслав и Перник е между 23 и 24%.

Над 20% по-малко покупко-продажби на имоти има също така и в Димитровград, Търговище, Сандански, Червен бряг и Генерал Тошево.

Сериозните спадове се дължат най-вече на два основни фактора. Първият безспорно е извънредното положение в страната, въведено на 13 март, което отложи част от покупките, а други бяха дори отказани.

Вторият е сериозното поскъпване, което имотите регистрираха в последните години, което ги направи трудно достъпни за част от купувачите.

Брокери вече обявиха както лек спад в цените на недвижимостите, така и промяна в търсенията на платежоспособните българи, които все по-често се ориентират към имоти в затворени комплекси или селски къщи.

Понижения от 19% има и в Шумен, Гоце Делчев и Ихтиман, докато спад от 18% е отчетен в Оряхово, Ботевград, Каварна и Радомир.

Останалите градове с двуцифрен спад в сделките с имоти са още Козлодуй, Горна Оряховица, Елхово, Средец, Кубрат, Силистра, Бяла, Враца, Елин Пелин, Пещера, Троян и Тервел.

Макар и малко на брой, не лиспват и градове, където търсенето на имоти за първото тримесечие на годината е по-високо, спрямо година по-рано. Такива са например Дулово (+63%), Тутракан (+43%), Велинград и Кюстендил с ръст от 24 и 23%, както и Балчик, Девня, Смолян, Костинброд, и Левски, където статистиката отчита повишение от 10 до 13%.

Вижте още

Чакалнята на еврото няма да повлияе пазара на недвижими имоти, смятат експерти

ivan

От „София Тех парк“ обвиняват „Уолтопия“, че не е изпълнила договорите си

ivan

Таксата за избор на регистрационен номер на колата става 1500 лв.

ivan

Напишете коментар