Invest Build Media
Туризъм и Екология

Кои са най-известните градове, които са разделени?

От Европа след Втората световна война до разкъсания от конфликти Близък Изток, разделенията определиха 20 век.

Въпреки че паднаха много стени, през новото хилядолетие все още ставаме свидетели на разделения. Граничната стена между САЩ и Мексико, която доминираше в медийния пейзаж през последните години, е най-добрият пример.

Ако историята може да ни даде поука, това е, че оградите почти никога не са от полза за общностите, които разделят. А пътуването е най-добрият начин да научите за последствията, които това разделение носи.

Вижте кои са най-известните разделени градове в света:

Берлин

Къде: Германия

Гледайки щастливите туристи, които си правят селфита пред стената в източната част на Берлин, е трудно да се повярва, че преди няколко десетилетия този град изживя едно от най-трагичните разцепления на 20 век.

От 1961 до 1989 г. силно охраняваната стена разделя Западен и Източен Берлин, носейки ужас и смърт. Днес градът е като голям музей на открито с много места, които можете да посетите, за да научите повече за историята и ефектите, които построяването на стената е нанесло.

Никозия

Къде: Кипър

Контролно-пропускателни пунктове, ничия земя, барикади, разрушени сгради. Не, това не е сцена от шпионски филм за Студената война, а слънчева Никозия в Кипър, който се счита за последния разделен град в Европа.

Така наречената „Зелена линия“ прекъсва Никозия наполовина, като южната част принадлежи на Кипър, а северната е територия на Турция. За разлика от Берлин, тук същността на разделението е на етническа основа. Въпреки че днес лесно можете да преминете границата, да видите две напълно различни части на един разделен град е доста зловещо.

Cieszyn – Český Těšín

Къде: Полша, Чехия

Друг пример за положително преодоляване на разделението са полският град Cieszyn и чешкият Český Těšín. Исторически един град, той е разделен на две части след Първата световна война в сътресенията, които последват разпадането на Австро-Унгарската империя.

Днес можете да усетите всички удоволствия от свободното движение в рамките на ЕС, като прекосите един от трите моста по река Олза. И двата града имат очарователни централни европейски стари части и живописни места.

Мостар

Къде: Босна и Херцеговина

В Мостар няма физическа стена. На пръв поглед този популярен град в Босна и Херцеговина не изглежда разделен. Туристите се стичат тук, за да видят защитения от ЮНЕСКО Стар мост, реконструиран през 2004 г. след разрушенията в Хърватско-босненската война от 1993 г.

Въпреки това Мостар все още се счита за разделен град, но раздялата тук съществува по-малко в самия град и повече в самия начин на живот на жителите му. Река Неретва и фронтовата линия от войната служат като невидимите граници на две общности: мюсюлмански босненци и католически хървати.

Ел Пасо – Сиудад Хуарес

Къде: Тексас, САЩ

Въпреки че днес е разделен от силно милитаризирана граница, някога американският Ел Пасо и мексиканският Сиудад Хуарес, всъщност, са един град в мексиканския Тексас. Те са разделени през 1848 г. след мексиканско-американската война, като по-голямата част остава в САЩ.

Бейрут

Къде: Ливан

Гледайки днес оживената улица в центъра на Бейрут, е почти невъзможно да си представим, че от 1975 до 1990 г. тя прилича на пост-апокалиптична пустош, гробище на разпадащи се сгради, завладяна от буйна растителност, където от време на време се водят улични сражения.

Това е реалността за разкъсаната от гражданската война ливанска столица – град, разделен от Зелената линия, наречена така заради зеленината, която започна да расте там. Това разграничение между преобладаващо мюсюлманския Западен Бейрут и предимно християнския Източен Бейрут определя живота в града в продължение на три десетилетия.

Йерусалим

Къде: Израел

Може би няма по-добра илюстрация на разделен град от Йерусалим. Основан преди повече от 4000 години, той е едно от най-старите и свети места на Земята и се смята за свещен за християни, мюсюлмани и евреи. Всъщност, именно религията доведе до конфликта, който раздели този град на поклонници.

Най-болезненото разделение дойде след Арабско-израелската война през 1948 г., когато градът беше разделен на две: контролиран от Израел Западен Йерусалим и Източен Йерусалим, контролиран от Йордания.

Въпреки че градът се събира отново през 1967 г., след като Израел пое контрола над Изтока, религиозните и етнически разделения живеят в Йерусалим, където въздухът може да бъде толкова напрегнат в политически план, че почти можете да го усетите.

Вижте още

БДЖ приготвя празнични коледни влакове

Ето кои паспорти са най-влиятелни по време на пандемия

leni

80% от българите копнеят за почивка в планината

ivan

Напишете коментар