Invest Build Media
Имоти и строителство

Едва 7% от жилищата у нас са енергийно ефективни

Анализ на Българската строителна камара показва, че eдва 7% от жилищата у нас отговарят на съвременните изисквания за енергийна ефективност. Нужно е да бъдат санирани над 700 000 сгради.

Изпълнителният директор на Камарата Валентин Николов обясни пред БНР, че става въпрос за малко над 184 млн. квадратни метра разгърната застроена площ. Той заяви още, че са подготвени 3250 проекта, които са одобрени и чакат финансиране.

Проблемът е толкова голям и толкова мащабен за България, той не може да бъде решен с една програма, с един механизъм, с една форма, категоричен бе Николов.

Запитан колко от малките строителни фирми могат да преминат през кризата, ако имат възможност да участват в програма за саниране, той съобщи, че в момента около 40% от фирмите работят без промяна в ритъма на работа. При други 40% има забавяне и свиване на дейността, а около 15-20 % са преустановили напълно работа.

Той смята, че строителството е сектор, който много бързо може да увеличи обема си, ако има работа, поръчки и хора. В момента хора има и ние трябва да се помъчим да ги задържим, сега ни трябват поръчки, обясни Николов.

По негови данни половината фирми в строителния сектор, които през последните 5 години са поискали от НАП удостоверения за работа в чужбина, вече не съществуват в правния мир.

8 от 10 фирми са фалирали заради проблеми с плащания от основния възложител, посочи Николов.

Вижте още

Регионалният министър: Магистрала Хемус ще бъде завършена до началото 2024 г.

ivan

Откриха новия път при надлеза на Казичене край София

admin

През уикенда стартира ремонтът на столичния бул. „Дондуков“

ivan

Напишете коментар