Invest Build Media
Имоти и строителство

Защо има толкова много апартаменти в Испания?

По време на блокадата във връзка с коронавируса в Испания, светът стана свидетел на хора, които аплодираха медиците от балконите си. Освен като свидетелство за признателност, те бяха и пример за това, че обитателите на апартаменти са основата на градските общности в Испания.

Испания има един от най-високите проценти на хора живеещи в апартаменти в Европа, по данни на Евростат. Близо две трети от населението в страната живее в апартаменти. Процентът в ЕС е по-висок само в Латвия. В Италия делът на хората, живеещи в апартаменти е близо 50%, а във Франция малко над една трета. Във Великобритания обитателите на апартаменти са едва 15% от населението. Около 65% от жилищата, които се продават в Испания са апартаменти, казва пред BBC Фернандо Енсинар от испанския имотен сайт Idealista. За сравнение в британския сайт Rightmove те са едва 25%.

Учителят Мигел Кобс, който отдавна обитава един и същи квартал в Мадрид, живее в “мини-апартамент ” от 25 кв. м. в традиционна сграда от 19-и век.

“Испанците живеят в апартаменти защото няма предлагане на къщи на разумни цени, а ако цената е разумна, къщата се намира много далече от центъра или от работното място,” казва той. “В Мадрид на практика цялото предлагане на жилища е от апартаменти.”

Бумът от апартаменти в Испания започва през 60-те и 70-те години на миналия век при диктатурата на Франсиско Франко, когато хората напускат селата за да търсят работа в градовете, което води до огромна урбанизация, казва историкът Глория Роман. “Тогава има спешна нужда да се строи масово за работническата класа. Решава се това да се прави вертикално, вместо хоризонтално, защото е по-евтино,” казва Роман.

Строгите закони на зониране в Испания, които са в сила и днес, оскъпяват земята около градовете. “Неефективната регулация създава стимули за ограничаване на строителството, така че вертикалните имоти стават по-ефективни и евтини заради цената на земята,” казва икономистът Хавиер Диаз Хименез от бизнес училището IESE Business School.

Много испанци израстват в апартаменти; използването на асансьора в сградата е втора природа, а стълбището в жилището бе нещо от сферата на фантастиката. “Да живееш в къща на две нива бе нещо изключително безпрецедентно и нечувано,” казва Диаз Хименез, който си спомня колко бил изненадан, когато на 12 годишна възраст при посещение на Дъблин се озовал в къща със стълбище.

Испания може и да е страна на хора живеещи в апартаменти, но тя традиционно е и страна на собственици на имоти. Това е друга причина, поради която апартаментите, които са по-евтини за закупуване, стават толкова популярни.  По данни на Евростат 76% от испанците са притежавали своя дом през 2018 г., в сравнение с 65% от французите и британците и 52% от германците.

Новите закони за наемите и икономическите условия през 60-те години означава, че за първи път основната цел на много испанци става да притежават имот. Това било насърчавано и от Франко, чийто режим придавал голяма важност на дома като сърцето на Католическото общество.

Една от причините испанците да се справят толкова добре с живота в апартаменти е, че те прекарват много време извън тях, като се възползват от хубавото време, за да се срещат по площадите, в парковете  или в местните барове. Проучване на Евростат от 2018 г. показва, че испанците се хранят много повече извън дома, отколкото жителите на много други европейски държави; 15% от разходите на испанските домакинства били за ресторанти или барове, в сравнение със средно 9% за ЕС.

Вижте още

Въпреки слухове, все още няма търг за българския участък от „Турски поток“

ivan

Прокуратурата нареди незабавно укрепване на тютюневите складове

admin

Тръгва движението по южното платно на бул. България

ivan

Напишете коментар