Invest Build Media
Имоти и строителство

Защо има толкова много апартаменти в Испания?

По време на блокадата във връзка с коронавируса в Испания, светът стана свидетел на хора, които аплодираха медиците от балконите си. Освен като свидетелство за признателност, те бяха и пример за това, че обитателите на апартаменти са основата на градските общности в Испания.

Испания има един от най-високите проценти на хора живеещи в апартаменти в Европа, по данни на Евростат. Близо две трети от населението в страната живее в апартаменти. Процентът в ЕС е по-висок само в Латвия. В Италия делът на хората, живеещи в апартаменти е близо 50%, а във Франция малко над една трета. Във Великобритания обитателите на апартаменти са едва 15% от населението. Около 65% от жилищата, които се продават в Испания са апартаменти, казва пред BBC Фернандо Енсинар от испанския имотен сайт Idealista. За сравнение в британския сайт Rightmove те са едва 25%.

Учителят Мигел Кобс, който отдавна обитава един и същи квартал в Мадрид, живее в “мини-апартамент ” от 25 кв. м. в традиционна сграда от 19-и век.

“Испанците живеят в апартаменти защото няма предлагане на къщи на разумни цени, а ако цената е разумна, къщата се намира много далече от центъра или от работното място,” казва той. “В Мадрид на практика цялото предлагане на жилища е от апартаменти.”

Бумът от апартаменти в Испания започва през 60-те и 70-те години на миналия век при диктатурата на Франсиско Франко, когато хората напускат селата за да търсят работа в градовете, което води до огромна урбанизация, казва историкът Глория Роман. “Тогава има спешна нужда да се строи масово за работническата класа. Решава се това да се прави вертикално, вместо хоризонтално, защото е по-евтино,” казва Роман.

Строгите закони на зониране в Испания, които са в сила и днес, оскъпяват земята около градовете. “Неефективната регулация създава стимули за ограничаване на строителството, така че вертикалните имоти стават по-ефективни и евтини заради цената на земята,” казва икономистът Хавиер Диаз Хименез от бизнес училището IESE Business School.

Много испанци израстват в апартаменти; използването на асансьора в сградата е втора природа, а стълбището в жилището бе нещо от сферата на фантастиката. “Да живееш в къща на две нива бе нещо изключително безпрецедентно и нечувано,” казва Диаз Хименез, който си спомня колко бил изненадан, когато на 12 годишна възраст при посещение на Дъблин се озовал в къща със стълбище.

Испания може и да е страна на хора живеещи в апартаменти, но тя традиционно е и страна на собственици на имоти. Това е друга причина, поради която апартаментите, които са по-евтини за закупуване, стават толкова популярни.  По данни на Евростат 76% от испанците са притежавали своя дом през 2018 г., в сравнение с 65% от французите и британците и 52% от германците.

Новите закони за наемите и икономическите условия през 60-те години означава, че за първи път основната цел на много испанци става да притежават имот. Това било насърчавано и от Франко, чийто режим придавал голяма важност на дома като сърцето на Католическото общество.

Една от причините испанците да се справят толкова добре с живота в апартаменти е, че те прекарват много време извън тях, като се възползват от хубавото време, за да се срещат по площадите, в парковете  или в местните барове. Проучване на Евростат от 2018 г. показва, че испанците се хранят много повече извън дома, отколкото жителите на много други европейски държави; 15% от разходите на испанските домакинства били за ресторанти или барове, в сравнение със средно 9% за ЕС.

Вижте още

Отчитат се сериозни спестявания на енергия и разходи за отопление в санираните блокове

ivan

Общината ще ремонтира 26 училища и детски градини за 50 млн. лева

ivan

Саудитска Арабия преживява жилищен и ипотечен бум

leni

Напишете коментар