Invest Build Media
Туризъм и Екология

Авиокомпаниите в Европа възобновяват полети. Вижте кои, кога, къде и как

С облекчаването на забраните за пътувания в световен мащаб, авиокомпаниите ще се завърнат в небето навреме за лятото в Европа с до 400% повече международни полети през юни, в сравнение с май.

Европейските авиокомпании по-конкретно се подготвят за пълно завръщане към свободата на пътуване на континента и ръст в търсенето с повторното отваряне на границите на континента.

Германската Lufthansa беше първият европейски превозвач, който обяви летателните си планове след коронавируса през юни с 3 600 полета (1 800 двупосочни) седмично. За сравнение, полетите седмично през декември 2019 г. бяха 20 000, което предполага завръщане на 15-20% от стандартните летателни планове.

“Хората искат и могат да пътуват отново,” казва главният изпълнителен директор Хари Хомхайст, цитиран от Forbes.

Трите авиокомпании от групата – Lufthansa, SWISS и Eurowings, ще обслужват 70 международни полети до средата на юни. Това е близо 400% повече, в сравнение с май.

Разгръщането на множество дестинации от страна на Lufthansa изглежда малко като бик пред порта, предвид ограниченията за пътуване (с изключение на тези от важно естество) в много европейски държави.

Това, което предстои да се види, е дали външните граници на ЕС ще отворят от 15 юни, подготвяйки почвата за международни пътувания с цел почивка и туризъм в Европа. Някои превозвачи обаче не изчакват това, преди да обявят ранните си летни разписания. Нека просто да ги наречен оптимисти.

Ето какво можем да очакваме от всеки от тях с настъпване на лятото:

Brussels Airlines

Brussels Airlines обяви, че ще възобнови полети на 15 юни, започвайки с Германия, Швейцария, Испания, Португалия и Гърция. След “седем седмици в режим на хибернация”, започват да се отварят маршрути, в зависимост от търсенето и ограниченията за пътуване. Предстои да бъдат обявени още подробности.

Lufthansa

Германският национален превозвач подхожда доста амбициозно в желанието си да лети до 130 дестинации в световен мащаб до края на юни. Онлайн резервациите вече започнаха за над 100 дестинации в Германия и ЕС за полети през първата половина на юни.

От Франкфурт компанията планира да лети до Майорка, София, Прага, Ница, Будапеща, Дъблин, Рига, Краков и Букурещ. От Мюнхен полетите ще са до Брюксел, Цюрих, Майорка и Виена.

През втората половина на юни се очаква да бъдат добави 20 по-дълги маршрута, в това число полети до Хонконг, Лос Анджелис, Торонто, Дубай, Мумбай, Мексико сити, Тел Авив и Йоханесбург.

Това също е близо 400% скок, в сравнение с полетите до далечни дестинации през май. При завръщането към нормални нива на дейност Lufthansa ще удвои броя на използваните самолети от 80 в момента до 160 през юни.

Какво да очакваме: Маските ще са задължителни на борда на самолетите на компанията. Политиката за възстановяване на средства може да бъде проверена на уебсайта на компанията.

Eurowings

Германският нискотарифен превозвач и подразделение на Lufthansa ще започне да обслужва редица туристически дестинации в Европа за началото на лятото. След двумесечно прекъсване, през май вече започнаха полетите до Прага и други дестинации.

От 18 май вече ще могат да се купуват билети от Кьолн, Щутгарт и Мюнхен до Палма де Майорка, въпреки че забраната за пътуване в Испания остава, а отворените хотели на островите са малко.

Същото важи за полетите от Дюселдорф до Рим, като италианците едва сега получават зелена светлина за пътуване. Юнското разписание включва също така полети Ница-Майорка. От 18 май компанията ще лети пет пъти седмично до Лисабон, където все още има ограничения за международния туризъм, а хотелите не са отворили.

Какво да очакваме: Желаещите да пътуват трябва да проверяват предварително забраните за пътуване в отделните дестинации, преди да резервират полети из Европа. Нещата ще се подобрят – особено след 15 юни, когато ЕС иска да възстанови свободата на пътуване в Европа.

Междувременно, повечето граници все още са затворени в Европа, като първоначално се задейства пътуването в отделните държави и регионалните пътувания. От Eurowings твърдят, че клиентите могат да резервират повторно безплатно “колкото често искат”, но само до 14 дни преди пътуването, което едва ли е много полезно предвид динамиката, с която се развиват нещата. Маските са задължителни на борда.

Ryanair

Ryanair се издига по-бавно отново във въздуха, но планира да възстанови около 40% от полетите си от 1 юли, както и 90% от разписанието си до края на лятото. Това прави по около 1 000 полета на ден. Ryanair вече обслужва полети от лондонското летище Станстед до Порто и Лисабон.

Какво да очакваме: Маските ще бъдат задължителни. Пътниците пък ще трябва да искат разрешение от екипажа, за да използват тоалетната, съгласно новите хигиенни правила.

Вижте още

Можем ли да получим парите си обратно, ако откажем екскурзия заради коронавируса?

leni

Вицепремиерът Симеонов въвежда ред в хаоса на Слънчев бряг

ivan

Изграждат третия Лувър в света в Созопол?

Напишете коментар