Invest Build Media
Туризъм и Екология

Големите круизни кораби и малките им тайни

Големите круизни кораби наподобяват плаващи острови, оборудвани с всякакви удобства. Круизните пътешествия позволяват на туристите да видят голям брой дестинации, опитвайки от всичко по малко.

Зад бляскавата визия обаче се крие много труд, а понякога и тайни, които едва ли биха се харесали на всички. Изданието thebrofessional.net подбира някои от най-интересните мръсни малки тайни на големите круизни кораби в САЩ.

1. Екипажът живее двойнствен живот

Ако всяка година прекарвате известно време, живеейки на круизен кораб, заобиколени от непознати, навярно може да развиете странни навици. Като например да лъжете всичките си колеги дали сте женен или не.

Екипажът на круизните кораби чести живее двойнствен живот – един на сушата и друг в открити води. Съществува неформално правило екипажът да не се разпитва за личния им живот.

Една от шантавите истории, по думите на служител на круизен кораб, е човек, който на сушата живее като консервативен съпруг, а на борда – като открит хомосексуалист.

2. Вратите невинаги се заключват

По причини, свързани със сигурността, повечето врати на круизните кораби не се заключват. Така, при евентуални пожари или наводнения, никой няма да се окаже заключен вътре в кораба.

От друга страна, този факт позволява да се промъквате незабелязано, играейки си на шпионин. Реално можете да отидете в почти всяка част на кораба, стига да не бъдете забелязани от екипажа

Разбира се, не ви препоръчваме да правите това, тъй като има шанс да попаднете зад една врата, която със сигурност се заключва – тази на килията в затвора.

3. Отпадните води биват изливани в океана

Средностатистическият круизен кораб генерира 210 хил. галона човешки нечистотии в рамките на една седмица. Цялото това количество се излива в океана. За целта в САЩ има федерална регулация колко далече от сушата е разрешено да се изхвърля ненужният товар.

Навярно ще сте разочаровани да узнаете, че изискваната дистанция е едва 20 километра. С други думи, круизните кораби изхвърлят в океана нечистотии, еквивалентни на 5 басейна с олимпийски размери, само на 20 километра от плажове, обикновено пълни с туристи.

4. Заплатите на екипажа

В края на всяко круизно пътешествие пътниците биват питани за критики и забележки. Тези оценки служат не само за подобряване на услугата, но често имат осезаемо влияние върху размера на възнагражденията на екипажа.

Ако пътниците оставят негативни коментари относно конкретен член на екипажа, е съвсем възможно той да загуби бонуса си. Обикновено служителите на круизен кораб не работят за големи заплати, като наличието на бонус е важна част от възнаграждението им.

Добрата новина е, че ако оставите позитивни оценки за конкретен член на екипажа, то той най-вероятно ще получи допълнителен бонус.

5. Лоши условия на труд

Екипажът на повечето круизни кораби е разнообразен, но като цяло около ¼ от него са хора, наети от развити страни. Обикновено те заемат работни позиции, изискващи контакт с пътниците.

Останалата част на персонала се набира често от доста бедни и неразвити държави, като често заплатите са нищожни. Голяма част от работата на круизен кораб е трудна и понякога опасна.

Не е необичайно работник на пълно работно време да печели заплата от порядъка на 400 долара месечно. Освен това служителите трябва да заплащат собствените си пътни разходи, а често дължат и компенсация на агенти, намерили работната позиция.

Положението не е особено розово и за служителите, работещи директно с пътниците. Често техните заплати са минимални, защото се очаква, че ще печелят допълнително от бакшиши.

6. Сексът между членове на екипажа е ежедневие

Сексът между член на екипажа и пътник е строго забранен. Това обаче не важи за ласките между служители на кораба.

Екипажът получава драстични намаления за продаваните на круиза алкохолни напитки, което позволява редовно прекаляване, респективно отдаване на страсти. За добро или лошо, често връзките между членове на екипажа не приключват преди края на круизното пътешествие.

Внимавайте да не се напиете безпаметно по време на круизно пътешествие. Ако нарушите безопасността на екипажа или пътниците, можете да се събудите зад решетките на затвор, разположен на борда на кораба. Едва ли това е най-доброто преживяване, така че дръжте се прилично.

8. Морга в кораба

Повечето круизни кораби разполагат с бордова морга, в случай че някой от пътниците почине неочаквано. А това се случва доста по-често, отколкото смятате.

Според работник на круизен кораб, средно на месец има по три смъртни случай на борда на тези кораби. Според него, някои хора нарочно се качват на круиз с идеята, че ще починат.

9. Медицинските услуги не са на високо ниво

Ако отивате на круиз, направете всичко възможно да не се разболеете или контузите. Както е възможно да получите добра медицинска грижа, така има вероятност и това да не се случи.

Често докторите на круизните кораби са наети от държави с различни стандарти на здравоопазването, като понякога и самото медицинско оборудване не е на особено високо ниво.

10. Екипажът често е пиян

Докато цената на една маргарита за редовия турист върви около 15 долара, екипажът може да консумира алкохол срещу жълти стотинки от специални барове, предназначени само за служители. Така, когато даден служител е в почивка, обръщането на няколко чашки изглежда съвсем логичен избор.

Все пак какво толкова може да се прави в открити води? По този повод, някои круизни кораби подлагат персонала на проверки дали са трезви, но като цяло тези тестове не се случват често.

Вижте още

Бъдеща стюардеса стана Мис Влас, холивудски продуцент я награди

ivan

10 лева за комплект чадър и шезлонг това лято във Варна

ivan

Повечето чуждестранните сезонни работници у нас са от Украйна

ivan

Напишете коментар