Invest Build Media
Туризъм и Екология

Пном пен – едно непознато бижу

Пном пен – едно непознато бижу.

Тя е разположена на територия, на която се сливат четири реки и някога са я считали за „Бисера на Индокитай“.

Там се намира позлатеният Кралски дворец, който е едно от най-прекрасните архитектурни постижения в Азия. Построен е на мястото на стара цитадела. То e специално избрано от кралските министри и астролози. Мястото било от огромно значение, тъй като монархът бил смятан за пряк потомък на боговете, а ролята му – да живее и управлява на земята със съдействието на небето. В наши дни там се намира резиденцията на краля на Камбоджа.

Пном пен – какво крие столицата на Камбоджа?

Друго забележително място е храмът Уат Пном, построен през 1372 г., който се явява централната точка на Пном Пен. Според местните вярвания той има силата да сбъдне всяко желание, стига да бъде изречено там.

В навечерието на Китайската Нова година в храма се провеждат интересни ритуали. Тъй като това е най-дългият и най-важният празник в китайския календар, тържествата традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до 15-ия – когато луната е най-ярка.

Пном пен – какво крие столицата на Камбоджа?

По време на пиршествата всички се обличат в червени дрехи, домовете се украсяват със стихове, изписани върху червена хартия, а на децата се дават „щастливи пари“ в червени пликове. Този цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет и затова се палят и пръчици – да прогонват злите духове.

Някои източници разкриват, че будизмът е въведен в Камбоджа още през III в., но теравада будизмът е официалната религия на страната от XIII в. (с изключение на периода на Червените кхмери). Днес това е религията, която изповядват 95% от населението.

Вижте още

Частният остров на Disney – любопитни факти

leni

Туристическото министерство ще се бори България да е целогодишна дестинация

ivan

Какво казват експертите за бъдещето на цените на зеленчуците

Напишете коментар