Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Повече от половината компании в Дубай очакват фалит в рамките на 6 месеца

Издържайки икономиката си предимно от туризъм, Дубай значително ще пострада от последствията от COVID-19.

Цели 70% от компаниите в Дубай очакват да фалират в рамките на следващите шест месеца, след като пандемията от коронавируса и блокадите в световен мащаб сринаха търсенето, сочи проучване на Дубайската търговска камара.

Проучването на камарата е направено сред 1 228 главни изпълнителни директори на компании от редица сектори в периода 16 – 22 април, по време на периода на строгите мерки в емирството.

Близо три четвърти от участниците са били ръководители на малки компании с под 20 служители. Сред тях повече от две трети виждат умерен до голям риск за фалит в идните шест месеца: 27% казват, че очакват да изгубят бизнеса си в следващия месец, докато 43% очакват това да стане в рамките на шест месеца.

Дубай, която има една от най-диверсифицираните и малко зависещи от петрола икономики в Персийския залив, разчита на сектори, като туризма, логистиката, имотите и търговията на дребно. Хотелите и ресторантите са международно признати, но близо половината от ресторантите и хотелите, участвали в проучването, очакват да фалират в следващия месец.

Около 74% от туроператорите също очакват в рамките на месеца вече да не са на пазара, докато 30% от компаниите в транспорта, съхранението на стоки и комуникациите очакват същата съдба.

“Пълната и частичната блокада на градовете замразиха търсенето в ключови пазари. Този шок сваля икономическата активност до нива, невиждани дори по време на финансовата криза,” се казва в доклада на Камарата.

Говорител на Камарата обяви вчера, че “участвалите в проучването компании са 1228 от 245 000 през април, когато мерките в страната са били в най-строгата си фаза. Прогнозите на ръководителите са били базирани на очакванията, че най-строгите мерки ще продължат в дълъг период.”

“Очакваме бизнес доверието да се подобри значително в идните седмици и месеци, когато компаниите се завръщат към нормалната си дейност.”

ОАЕ имат малко над 26 000 потвърдени случаи на COVID-19 към вчерашна дата, като 233-ма души са починали. Дубай, която е търговският и туристически хъб на страната, наложи строга 24-часова блокада на населението от 3.3 милиона в продължение на около три седмици от началото на април.

Блокадата се облекчава постепенно през свещения за мюсюлманите месец Рамадан, с което се позволи на моловете и някои компании да отворят при 30% капацитет, но търсенето е слабо, а съкращенията на служители продължават. Повечето хотели стоят празни, а туризмът на практика не съществува. ОАЕ не приема полети с чужди граждани от 24 март.

В края на март властите в Дубай обявиха пакет в размер на 1.5 млрд. дирхама (408 млн. долара) за стимулиране на икономиката. През същия месец Абу Даби обявиха 27 млрд. долара за подпомагане на частния сектор и банките.

Централната банка на ОАЕ също така представи пакет на стойност 70 млрд. долара в помощ на търговските банки за предоставяне на кредити. Много компании обаче все още имат нужда от допълнителна подкрепа, или пък се колебаят да вземат нови кредити предвид несигурността около перспективите за възстановяване.

Вижте още

Том Ханкс продава два имота в Лос Анджелис за 18 милиона

admin

За първи път от години регистрират сериозен ръст на сделките с ваканционни имоти

ivan

МОН: Нов проект в подкрепа на над 75 000 деца и родители

Напишете коментар