Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Преди 2022 е невъзможно световната икономика да се възстанови, възможна е криза в еврозоната

Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит (Economist Intelligence Unit), цитиран от Си Ен Би Си и БТА.

Ограниченията и спирането на дейности заради коронавируса по света през последните два месеца подкопаха икономическата активност, което означава, че правителствата трябва да вложат трилиони за фискални стимули, като работят с по-ниски приходи и по-високи здравни и социални разходи.

В доклада от днес Икономист интелиджънс юнит посочва, че правителствата в повечето развити страни изглежда са стигнали до заключението, че по-високите държавни разходи и съответно по-високите дългови равнища са за предпочитане пред масово нарушаване на производителността заради пандемията. Това означава неизбежно нарастване на дълговите равнища тази година.

Икономистите от Икономист интелиджънс юнит прогнозират, че правителствата ще се опитат да повишат фискалните приходи, обръщайки тенденцията в развитите страни от последните четири десетилетия на по-ниски корпоративни и подоходни данъци.

Девет години изминаха от дълговата криза в еврозоната и анализаторите предупреждават в доклада, че някои развити страни отново може да се окажат на ръба на криза. Те посочват по-специално Испания и Италия, които бяха много сериозно засегнати от пандемията и още преди това трябваше да се справят със слаби фискални позиции.

Южноевропейските страни все още се възстановяват от годините на икономии, съчетани с високи равнища на държавен дълг, застаряващо население и упорити фискални дефицити, се посочва още в доклада.

Вижте още

Вижте новите влакове Сименс за столичното метро

ivan

НАП започна проверки на бизнес обявите в социалните мрежи

Проекти на стойност до 400 хил. евро за космически изследвания се приемат у нас

ivan

Напишете коментар