Invest Build Media
Имоти и строителство

Бамбукът и приложенията му в строителството

Бамбукът, който се води тревист вид, има много приложения.

Издънките на някои видове могат да се ядат от хората, например, докато пандите са известни с това, че се хранят с огромни количества.

В сферата на строителството някои видове бамбук се използват за създаването на всичко – от строителни скелета и мостове до цели сгради.

От Азия до Южна Америка, употребата му датира от векове, като няколко фактора го правят предпочитан материал, в това число издръжливостта и фактът, че може да расте много бързо.

Пример за използването на бамбука в строителството е място, наречено Green Village.

То се нарича на остров Бали, Индонезия, където къщите и вилите са построени от IBUKU – архитектурна и дизайнерска компания.

“В гората за узряването на бамбуково стъбло са необходими между три и четири години,” казва пред CNBC Елора Харди, основател и творчески директор на IBUKU.

 

“Освен това той расте на туфи, които изпращат нагоре ново поколение от издънки всяка година в продължение на десетилетия, така че няма нужда от ново засаждане,” добавя тя.

Визирайки къща от селото, Харди казва, че “в деня, в кйто тя е била завършена, е била направена изцяло от материал, който допреди пет или шест години не е съществувал.”

Според уебсайта на компанията IBUKU използва вид бамбук на име Dendrocalamus asper, който можже да бъде открит на остров Ява и в Бали. Използва се и химически елемент на име борон, с който се третира бамбукът, така че да не бъде прояден от насекоми.

Със засилването на опасенията относно околната среда и устойчивостта, използването на повече иновативни материали в строителния сектор би могло да става все по-важно в идните години.

Базираната в Швейцария компания Kenoteq, например, е разработила сурова тухла от “90% рециклирани строителни отпадъци от строителство и разрушаване на сгради”.

Къща от корк пък беше включена сред финалистите в конкурса за наградата RIBA Stirling Prize през 2019 г.

Ако погледнем към бъдещето, Кристина Гамбоа, главен изпълнителен директор на Световния съвет по устойчиво строителство, казва пред CNBC, че „сградите ще произвеждат повече енергия, отколкото се нуждаят и ще можем да съхраняваме тази енергия и да я споделяме между сградите.”

Пример за това как сградите вече произвеждат собствена енергия са някои офиси и къщи, които инсталират фотоволтаични панели на покривите си, за да генерират електричество, използвайки слънчевата светлина.

Когато става въпрос за съществуващите сгради и как можем да ги направим по-ефективни, Гамбоа набляга на важността да се разполага с информация.

“Повечето хора не знаят, че ако сградите им не са пригодени за целта, която трябва да изпълняват, те губят пари,” казва тя пред CNBC.

Вижте още

Регионалното министерство поставя приоритет върху пътищата в Северна България

ivan

Стартира ремонтът на столичния булевард „България“

ivan

Иван Тотев: Пловдив полага големи усилия за опазването на своето наследство

admin

Напишете коментар