Invest Build Media
Туризъм и Екология

Испански мистерии – мумиите

Субтропичният климат, зеленикаво-сините води и извънземните вулканични и пустинни пейзажи привличат над 15 млн. души към архипелага на Канарските острови през миналата година.

Островите са считани за най-южния регион на Испания, като най-източната им точка се намира само на 100 км западно от Мароко.

Далеч обаче преди испанските заселници да пристигнат на островите през 15 век, друга цивилизация вече процъфтява там – гуанчес.

Произходът на Гуанчес отдавна е обект на дебати и спекулации от страна на археолози и историци, пише BBC. Според някои те са потомци на келтите или на викингите.

Други пък свързат произхода и с митичните обитатели на Атлантида. Изследване от 2019 г. на ДНК от древни мумии, открити на островите, обаче разкриват, че те най-вероятно са бербери от Северна Африка, които са пристигнали там около 100 години преди Христа или дори по-рано.

И макар броят на заселниците също да е мистерия, според някои проучвания 14 двойки са били достатъчни за заселването на архипелага.

Археологически проучвания предполагат, че Гуанчес са били организирани в племенно общество, в което вождовете или царете са имали почти абсолютна власт. Те са разчитали на земеделието, както и на лова и събирачество, а храната им е включвала мляко, козе и свинско месо и плодове.

Те са се обличали основно в туники от козя кожа и живеели в пещери или ниски каменни къщи.

Те приспособяват пещери, така че да ги използват за силози и храмове. Някои от структурите са запазени и до днес и са доказателство за задълбочените астрономически познания на гуанчес: дупки в стените на пещерите позволяват слънчевата светлина да навлиза в определени места през различни времена от годината, отбелязвайки слънцестоенето и равноденствията.

Една от най-значимите от тези структури е Риско Кайдо – селище, което се състои от 21 пещери, изкопани във вулканични скали на височина от около 100 м над река Барако Хондо на остров Гран Канария.

Смята се, че обектът е използван като силоз, храм и място за астрономически наблюдения, където има дупки, позволяващи слънчевата и лунната светлина да навлиза за пещерите и да осветява символични рисунки по стените.

През 2019 г. Риско Кайдо се превръща в първия обект на Канарските острови, който е включен в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

източник: profit.bg

Вижте още

Повече от 20 полета от и до София отменя Райнеър

ivan

Летищата в София и Бургас с награда за най-бързо нарастващ трафик на пътници в Европа

ivan

Виртуална разходка до Карлсбад

leni

Напишете коментар