Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Кусто-внук принтира коралови рифове на Карибите

Американска компания проучва възможността за „принитиране“ на рифове. Внукът на световно известния океанограф Жак-Ив Кусто – Фабиен, обединява сили с модерните технологии за триизмерно принтиране. Идеята е да се спасят красивите природни творения от изчезване. Изследователят Фабиен Кусто започва изследвания в Карибско море.

Карибският остров Бонер, на 80 километра северно от блеговете на Венецуела, е идеално място за експериментите на учените океанографи, начело с Фабиен Кусто. Кораловите рифове там са най-добре пазени в региона и най-малко пострадали от климатичните промени и замърсяването на околната среда.

Центърът за изучаване на океаните на Кусто планира да отпечата триизмерни изкуствени рифове от пясъчник и варовик. И така се надяват да ускорят разрастването на рифовете.

Фабиен Кусто, океанограф: В общи линии ще принтираме скали, в кавички. Причината да се занимаваме с това е, че те може да се окажат по-гостоприемна среда за естествено размножаване на корали. Разбира се, не искаме да оказваме влияние на природната среда, освен ако то не е положително.

Коралите живеят в колонии като полипи в симбиоза с едноклетъчни водорасли. Отделят калциев карбонат, който оформя черупките им. А рифовете, които образуват, са жизненоважно местообитание за множество подводни организми.

Кусто и партньорите му вече са инсталирали подводни камери на местата, където планират да спуснат изкуствените си скали, за да наблюдават в реално време развитието на проекта край Бонер.

rifove-cousteau rifove-cousteau-fabien rifove-cousteau-01

Вижте още

Докато турците затъват финансово, Ердоган си строи пищни палати

Как да оползотворим напълно дворното пространство?

leni

Парк „Въртопо“ ще изглежда така както искат хората от „Младост“

ivan

Напишете коментар