Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Кусто-внук принтира коралови рифове на Карибите

Американска компания проучва възможността за „принитиране“ на рифове. Внукът на световно известния океанограф Жак-Ив Кусто – Фабиен, обединява сили с модерните технологии за триизмерно принтиране. Идеята е да се спасят красивите природни творения от изчезване. Изследователят Фабиен Кусто започва изследвания в Карибско море.

Карибският остров Бонер, на 80 километра северно от блеговете на Венецуела, е идеално място за експериментите на учените океанографи, начело с Фабиен Кусто. Кораловите рифове там са най-добре пазени в региона и най-малко пострадали от климатичните промени и замърсяването на околната среда.

Центърът за изучаване на океаните на Кусто планира да отпечата триизмерни изкуствени рифове от пясъчник и варовик. И така се надяват да ускорят разрастването на рифовете.

Фабиен Кусто, океанограф: В общи линии ще принтираме скали, в кавички. Причината да се занимаваме с това е, че те може да се окажат по-гостоприемна среда за естествено размножаване на корали. Разбира се, не искаме да оказваме влияние на природната среда, освен ако то не е положително.

Коралите живеят в колонии като полипи в симбиоза с едноклетъчни водорасли. Отделят калциев карбонат, който оформя черупките им. А рифовете, които образуват, са жизненоважно местообитание за множество подводни организми.

Кусто и партньорите му вече са инсталирали подводни камери на местата, където планират да спуснат изкуствените си скали, за да наблюдават в реално време развитието на проекта край Бонер.

rifove-cousteau rifove-cousteau-fabien rifove-cousteau-01

Вижте още

Екологичното почистване на дома- възможно

viktoria

Седемзвезден свърхлуксозен хотел откриха в Китай

admin

Стар Боинг се превърна в артистична инсталация

admin

Напишете коментар