Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Йорданка Фандъкова: Северните територии на София са ценен териториален ресурс

Северните територии на София са изключително ценен териториален ресурс и дават възможност чрез добро градско планиране да се развиват равномерно, подредено и целенасочено като центрове на нов тип екологични индустрии. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международната конференция „Урбанистична гъвкавост и устойчивост“ TURAS & METREX.

„Проблемите, с които се сблъскваме във вече гъсто населените и популярни райони на града, до голяма степен се дължат на липсата на стабилни планове или тяхната частична промяна. Северните територии ни дават шанс с добре обмислени устройствени планове, проекти за радиални връзки и нови икономически модели да стимулираме развитието им. Голямата цел, разбира се, е подобряване на социалните и икономически перспективи пред живеещите в тези райони“, каза още кметът на София.

„Уверена съм, че стабилната икономическа перспектива стъпва на възстановената и опазена околна среда и на удобни градски пространства. Големият капитал на тези територии – природа и водата – трябва да бъдат отговорно защитени“, посочи столичният кмет. Според Фандъкова с добро планиране и целенасочена политика може да бъдат създадени модерни вторични градски центрове.

Развитието им безспорно минава през изграждането на адекватна инфраструктура и пътни връзки. „Северната скоростна тангента улесни достъпа до територията, но остават за решаване и локалните връзки на населените места. А днес се пуска и друг голям обект – Западната дъга. Възложила съм на главния архитект да проектират Източната тангента и бул. „Рожен“ като през 2017 г. трябва да започнем пробивът на бул. „Рожен“ до връзката със Северната скоростна тангента и част от Източната тангента“, посочи още столичният кмет Фандъкоава.

Кметът Фандъкова подчерта, че всички отели на администрация имат за задача да работят целенасочено за развиването на тази територия като модерна част на града с високо качество на живот. 4В същото време активните връзки с професионалистите-урбанисти в Европа и помощта, която получаваме по оперативните програми, ни помагат да създаваме идеи на световно ниво и да ги реализираме.

Днешната конференция на ТУРАС и МЕТРЕКС е пример за работещо международно сътрудничество с резултати, които София ще използва максимално за подобряване на планиранео и развитието на града“ каза още Йорданка Фандъковакова.

В конференцията вземат участие президентът на МЕТРЕКС и директор на регион Щутгарт д-р Никола Шелинг, проф. Зорница Недович Будич – Дъблински университет, и Хенк Боуман –генерален секретар на МЕТРЕКС. От българска страна във форума ще участват главния архитект на София Здравко Здравков, арх. Бойка Къдрева – директор Териториално планиране – НАГ Столична община и ръководител на ТУРАС- София и Алаксандър Слаев- доцент във Варненския свободен университет.

Вижте още

Премахнат светофар: Нова ера за пътната инфраструктура в София

77-метрова сграда в София иска да гради инвеститор

ivan

Вижте водещите тенденции в интериорния дизайн за 2020г. – СНИМКИ

leni

Напишете коментар