Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Спортно училище в София вече има общежитие от контейнери

Интересна модулна сграда се появи в столичното 153-то спортно училище “Неофит Рилски”. На два етажа и изцяло от морски контейнери е направено ново общежитие, предаде репортер на БГНЕС.

Това е първият проект, в който са използвани само морски контейнери. В този комплекс са използвани 12 контейнера в две групи по 6 и по три контейнера на етаж. Обособени са едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. Проходът е използван за монтиране на стълбищната клетка.

Оказва се, че е много по-скъпо е да се върне празен контейнер в Китай, отколкото да бъде оставен в Европа. В другите европейски страни този модел се използва отдавна като вече се строят до 6-етажни сгради. Предимството на тези контейнери е, че носещата конструкция пристига практически готова.

На място се отливат фундаменти, а отделно от това носещият скелет на конструкцията е по-евтин. Изолацията е много сериозна, защото външната стена съответства на тухлен зид от над 50 см. Освен това от морските контейнери може да се създаде голямо многообразие – всичко зависи от въображението на архитектите. Те могат да си играят с конструкцията.

Панелите-контейнери могат да се обединят и да се получи пространство с размери от 7.5 м. на 12 м. Преимуществата при тези контейнери е, че имат много висока издръжливост при земетръс, целият товар се предава чрез колоните, които са изключително стабилни. И това е логично, защото контейнерите са предназначени за подреждане и превоз по море.

Тези контейнери са много добре хидроизолирани. Самият контейнер е водонепромокаем, защото е направен за морски транспорт, така практически вода вътре в помещението не може да има. Теч може да се получи само при авария на водопроводната инсталация. Срещу това, което на пръв поглед изглежда като ахилесова пета на морските контейнери – ръждата, също има решение. Те са изградени от специална стомана, която химически е защитена от корозия. Затова и здравината на тези контейнери е много голяма. Един контейнер може да пренесе 25 тона товар, нещо, което в панелите от жилищното строителство не може да бъде направено.

Вижте още

Столична община реши да премахва „зимните градини“ по бул. Витоша

admin

Група младежи дават нов живот на софийски подлези

admin

„Мини България“ показват на открито във Велико Търново

ivan

Напишете коментар