Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Спортно училище в София вече има общежитие от контейнери

Интересна модулна сграда се появи в столичното 153-то спортно училище “Неофит Рилски”. На два етажа и изцяло от морски контейнери е направено ново общежитие, предаде репортер на БГНЕС.

Това е първият проект, в който са използвани само морски контейнери. В този комплекс са използвани 12 контейнера в две групи по 6 и по три контейнера на етаж. Обособени са едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. Проходът е използван за монтиране на стълбищната клетка.

Оказва се, че е много по-скъпо е да се върне празен контейнер в Китай, отколкото да бъде оставен в Европа. В другите европейски страни този модел се използва отдавна като вече се строят до 6-етажни сгради. Предимството на тези контейнери е, че носещата конструкция пристига практически готова.

На място се отливат фундаменти, а отделно от това носещият скелет на конструкцията е по-евтин. Изолацията е много сериозна, защото външната стена съответства на тухлен зид от над 50 см. Освен това от морските контейнери може да се създаде голямо многообразие – всичко зависи от въображението на архитектите. Те могат да си играят с конструкцията.

Панелите-контейнери могат да се обединят и да се получи пространство с размери от 7.5 м. на 12 м. Преимуществата при тези контейнери е, че имат много висока издръжливост при земетръс, целият товар се предава чрез колоните, които са изключително стабилни. И това е логично, защото контейнерите са предназначени за подреждане и превоз по море.

Тези контейнери са много добре хидроизолирани. Самият контейнер е водонепромокаем, защото е направен за морски транспорт, така практически вода вътре в помещението не може да има. Теч може да се получи само при авария на водопроводната инсталация. Срещу това, което на пръв поглед изглежда като ахилесова пета на морските контейнери – ръждата, също има решение. Те са изградени от специална стомана, която химически е защитена от корозия. Затова и здравината на тези контейнери е много голяма. Един контейнер може да пренесе 25 тона товар, нещо, което в панелите от жилищното строителство не може да бъде направено.

Вижте още

Фандъкова иска оставката на главния архитект на Младост, дал да се строи в градинка

ivan

Бързи и лесни идеи за декорация на дома

leni

Фургон-къщичка като абсолютна мечта (СНИМКИ)

Напишете коментар