Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Пет хотела и десет завода за над милион лева на длъжници отиват на търг

Пет хотела и десет завода за над милион лева на длъжници отиват на търг.

Това сочи справка в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Купувачи се чакат за над 1600 имота и 205 автомобила и селскостопанска техника, съобщава вестник Монитор.

Най-скъпият имот е с начална цена от цели 42.249 млн. лв. Намира се близо до пристанище Росенец край Бургас и е лесопарк с постройки от стара почивна база.

Общата площ на парцела е над 69.3 хил. квадрата. Основни взискатели срещу длъжника са общината на Бургас, а също и испанска финансова институция. Общо 6 от 329 оферти за запорирани парцели са с начална цена над 1 млн. лв.

От хотелите с най-високата начална цена от 3.887 млн. лв е имот в Банско, като сградата е недостроена. Публичната продажба е заради непокрит борч към една от търговските банки у нас. В сегмента от общо 21 обяви 5 са със стартова цена от над милион лева.

При търговските обекти най-високата стойност е 11 968 104 лв. в кв. „Манастирски ливади“ в столицата. Имотът е с площ 2397 квадрата. Офертата е публикувана към края на май, като изтича на 29 юни 2020 г.

На второ място е имот от сегмента в Пловдив. Площта му е 2264 кв. м, наддаването за него ще започне от 11 843 096 лв.

158 са общо обявите в категориите „Производствени имоти“ и „Фабрики“. За 10 от тях началната цена е над милион. Рекордът от 19.81 млн. лв. е за завод във Враца, простиращ се на 80.7 хил. квадрата.

Офертата е само с около 1.7 млн. по-ниска от сбора на началните цени на всички останали 9 предложения, които са над чертата от един милион лева.

Само 5 оферти за складове от общо 56 са с начална цена над милион. Най-високата от 5.183 млн. лв. е за имот от сегмента в гр. Мартен, Русенско, с площ от почти 15 000 квадрата. Бургас е лидер с 2 оферти над милион, а в Разлог пък е най-големият склад от тази група, който се простира на 36 523 кв. м.

Активните продажби на моторни превозни средства са 205, с пет нови за ден. При леките коли наддаването от най-ниска точка от 122.40 лв. ще започне за сив „Фолксваген Пасат“, който ще се продава до 28 юни тази година от окръжния съд в Шумен.

Най-скъпият лек автомобил е с начална цена от 39 865 лв. и се продава в Бургас. Най-високата начална цена от 224 049.60 лв. в секция МПС е за зърнокомбайн с марка New Нolland. Офертата е актуална почти до края на юли 2020 г. от окръжния съд в Хасково.

От Камарата на частните съдебни изпълнителите (ЧСИ) уточниха за „Монитор“, че епидемията не е спирала продажбата на имоти на фирми длъжници. „Забраната важи за продажбата на имоти на физически лица длъжници“, обясни зам.-председателят на Камарата Стоян Якимов.

Той уточни и че все още не се извършват запори на трудови възнаграждения, лични банкови сметки и пенсии, запорите на банкови сметки на фирми длъжници не са забранени. Запорите и продажбите, касаещи физически лица, бяха спрени за още 2 месеца със законови промени – от 13 май до 13 юли.

Вижте още

Страната ни ще привлича малки и средни холандски предприятия

ivan

Средно 40 хиляди нови предприятия възникват всяка година в България

ivan

Строежът на супер небостъргач в Ню Йорк е спрян

leni

Напишете коментар