Invest Build Media
Имоти и строителство

Борис Джонсън е убеден, че строителството ще извади Великобритания от кризата

Британският премиер Борис Джонсън обеща да освободи икономиката на Обединеното кралство от кризата, причинена от коронавируса, чрез ускоряване на инфраструктурните инвестиции и намаляване на разпоредбите за строителството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С излизането на Великобритания от карантинните мерки, Джонсън се опитва да преодолее критиките, отправени към правителството заради отговора му на пандемията чрез план за възстановяване на икономическите щети и съживяване на страната.

Чисто и просто, не можем да продължаваме да сме заложници на тази криза. Трябва да действаме бързо, защото вече наблюдаваме главозамайващ спад на брутния вътрешен продукт, подчерта той в реч в Централна Англия.

Посланието на премиера обаче бе засенчено от новината за затягане на карантинните мерки в град Лестър, където случаите на Ковид-19 се увеличават.

Въпреки това Джонсън обяви плановете за ускоряване на инфраструктурните разходи на правителството и намаляване на бюрократичните процедури за строителството, подчертавайки, че страната трябва да „строи, строи, строи“.

Това правителство скоро ще проведе най-радикалните реформи на строителната ни система от края на Втората световна война, зарече се той.

„Ще строим, строим, строим – по-добре, по-зелено, по-бързо“, обеща Джонсън.

Заричайки се да не намалява разходите, Джонсън сравни плана си с програмата „Нов курс“ на американския президент Франклин Д. Рузвелт от 30-те години, която включваше създаване на работни места чрез обществени проекти с цел да изведе САЩ от Голямата депресия.

„Наясно съм. . .че това звучи като чудовищно голяма държавна намеса, звучи като нов курс. . .ако е така, то така и трябва да звучи„, заяви Джонсън.

Макар хората с право все още да са притеснени заради по-нататъшното разпространение на вируса, правителството трябва да очертае пътя напред, каза британският премиер.

Ако кризата с Ковид-19 ни научи на нещо, то е, че страната ни трябва да бъде готова за това, което може би предстои и трябва да можем да действаме с нива на енергия и скорост, от каквито не сме имали нужда от поколения, заяви премиерът.

Преди речта на премиера бяха обявени правителствени разходи за 5 млрд. бр. лири (6,13 млрд. долара), което се равнява на около 5 процента от брутните инвестиции на държавния сектор миналата година. Повечето мерки обаче бяха обявени по-рано, а сега просто разходите са направени по-бързо от планираното.

Новата британска история показва, че големите инфраструктурни проекти се осъществяват трудно.

Строителството на нова линия на метрото в центъра на Лондон например вече е надхвърлило бюджета и изостава от графика, както и проектът за високоскоростна жп линия с направление Север-Юг. След десетилетия на обсъждания на проекта за разширяване на лондонското летище „Хийтроу“, той остава оплетен в юридически проблеми.

Ускорените инвестиции за 5 млрд. бр. лири ще бъдат насочени към проекти като болници, училища и пътища.

Вижте още

Кметът на Младост ще може да спира спорните строежи

admin

Откриха девет напълно обновени училища и детски градини в Севлиево

ivan

Оскъпява се надзорът на преустройството на бившия Партиен дом

admin

Напишете коментар