Invest Build Media
Имоти и строителство

Борис Джонсън е убеден, че строителството ще извади Великобритания от кризата

Британският премиер Борис Джонсън обеща да освободи икономиката на Обединеното кралство от кризата, причинена от коронавируса, чрез ускоряване на инфраструктурните инвестиции и намаляване на разпоредбите за строителството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С излизането на Великобритания от карантинните мерки, Джонсън се опитва да преодолее критиките, отправени към правителството заради отговора му на пандемията чрез план за възстановяване на икономическите щети и съживяване на страната.

Чисто и просто, не можем да продължаваме да сме заложници на тази криза. Трябва да действаме бързо, защото вече наблюдаваме главозамайващ спад на брутния вътрешен продукт, подчерта той в реч в Централна Англия.

Посланието на премиера обаче бе засенчено от новината за затягане на карантинните мерки в град Лестър, където случаите на Ковид-19 се увеличават.

Въпреки това Джонсън обяви плановете за ускоряване на инфраструктурните разходи на правителството и намаляване на бюрократичните процедури за строителството, подчертавайки, че страната трябва да „строи, строи, строи“.

Това правителство скоро ще проведе най-радикалните реформи на строителната ни система от края на Втората световна война, зарече се той.

„Ще строим, строим, строим – по-добре, по-зелено, по-бързо“, обеща Джонсън.

Заричайки се да не намалява разходите, Джонсън сравни плана си с програмата „Нов курс“ на американския президент Франклин Д. Рузвелт от 30-те години, която включваше създаване на работни места чрез обществени проекти с цел да изведе САЩ от Голямата депресия.

„Наясно съм. . .че това звучи като чудовищно голяма държавна намеса, звучи като нов курс. . .ако е така, то така и трябва да звучи„, заяви Джонсън.

Макар хората с право все още да са притеснени заради по-нататъшното разпространение на вируса, правителството трябва да очертае пътя напред, каза британският премиер.

Ако кризата с Ковид-19 ни научи на нещо, то е, че страната ни трябва да бъде готова за това, което може би предстои и трябва да можем да действаме с нива на енергия и скорост, от каквито не сме имали нужда от поколения, заяви премиерът.

Преди речта на премиера бяха обявени правителствени разходи за 5 млрд. бр. лири (6,13 млрд. долара), което се равнява на около 5 процента от брутните инвестиции на държавния сектор миналата година. Повечето мерки обаче бяха обявени по-рано, а сега просто разходите са направени по-бързо от планираното.

Новата британска история показва, че големите инфраструктурни проекти се осъществяват трудно.

Строителството на нова линия на метрото в центъра на Лондон например вече е надхвърлило бюджета и изостава от графика, както и проектът за високоскоростна жп линия с направление Север-Юг. След десетилетия на обсъждания на проекта за разширяване на лондонското летище „Хийтроу“, той остава оплетен в юридически проблеми.

Ускорените инвестиции за 5 млрд. бр. лири ще бъдат насочени към проекти като болници, училища и пътища.

Вижте още

Район ‘Люлин’ започва изграждането на нови паркинги

Магистрала Хемус ще стигне до Варна през 2025 г. обеща регионалният министър

ivan

Стартира разширението на важен булевард във Варна

ivan

Напишете коментар