Invest Build Media
Туризъм и Екология

Забраниха имоти в центъра на Амстердам да се дават под наем в Airbnb

Ако търсите имот под наем чрез платформата Airbnb в Амстердам, не очаквайте да се настаните близо до центъра на града.

Според агенция Ройтерс, местната управа забранява наемането на имоти чрез Airbnb в три области на града, които са част от историческия център: Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde и Grachtengordel-Zuid.

Промяната беше съобщена на 25 юни, като  влезе в сила на 1 юли, уточнява profit.bg.

Що се отнася до останалите райони на Амстердам, домакините в Airbnb трябва да получат разрешение, за да отдадат домовете си на туристите, при това само за максимум 30 дни годишно и за групи не по-големи от четирима души.

Амстердам преживяваше бум в туризма през последните няколко години, преди да започне пандемията от коронавирус.

Тя накара жителите и градските служители да преосмислят политиката си, като градът вече търси само „качествени туристи“.

Един на 15 домове в Амстердам се предлага под наем онлайн чрез различни платформи. Тази практика се е увеличила пет пъти, сочат данните на градските власти. Това обаче има все по-негативно влияние върху качеството на живот в различните квартали на Амстердам.

Според Ройтерс 95 процента от отдаваните под наем имоти в Airbnb са извън зоната на забраната.

Налагането й е резултат от анкета между жители и местни организации, 75 процента от които подкрепят ограничението, налоожено на приложението за споделяне на домове в тези конкретни части на града.

Част от обитателите на Амстердам дори се обявяват за пълна забрана на Airbnb в града, но това засега не е възможно, според местните власти.

Домакините в Airbnb от Амстердам (в районите, в които компанията все още може да работи) трябва да подават отчет до общината всеки път, когато домът им е отдаден под наем.

Вижте още

ОАЕ откриват посолство в София, а България – в Абу Даби

admin

Австралиец спечели тропически остров с хотел от томбола

admin

Какво да правите в Ирландия ако не сте фен на алкохола?

leni

Напишете коментар