Invest Build Media
Туризъм и Екология

Ето кои паспорти са най-влиятелни по време на пандемия

Американските граждани дълго време се наслаждаваха на огромна свобода по отношение на своите пътувания зад граница.

Най-новата класация на най-влиятелните паспорти показва, че  сега американските паспорти са на едно ниво с развиващите се нации.

Наложената наскоро забрана от страна на ЕС за посещение на американски граждани вече означава, че силата на щатския паспорт вече е на едно ниво с тази на паспортите на не толкова развити държави.

Компанията Henley and Partners, която подрежда международните паспорти по тяхната сила въз основа на свободата за пътуване, която осигуряват на гражданите, публикува втория Henley Passport Index, откакто пандемията от коронавирус доведе до затваряне на граници и налагането на забрани за пътуване.

Въпреки че международните пътувания остават невъзможни за милиони хора заради пандемията, индексът продължава да класира държавите по броя на страните, до които те теоретично осигуряват безвизов достъп.

В последната класация Япония запазва първото си място, като паспортът на страната осигурява безвизов достъп до 191 държави.

Сингапур заема второто място с достъп до 190 държави, докато Южна Корея и Германия поделят третото място с безвизов достъп на техните граждани до 189 държави.

На четвъртата позиция се намират Финландия, Италия, Люксембург и Испания, чиито паспорти осигуряват безвизов достъп на гражданите на съответните държави до 188 страни.

Петото място в класацията е за Австрия и Дания с достъп до 187 държави.

Шестата позиция се поделя от пет държави – Франция, Ирландия, Нидерландия, Португалия и Швеция. Техните граждани са допускани безвизово в 186 държави.

САЩ запазва седмото си място в класацията, но изключването й наскоро от списъка с „безопасните“ страни от страна на ЕС намали значително влиятелността на американския паспорт, казват от Henley and Sons said. САЩ дели седмото място с Белгия, Норвегия, Швейцария и Великобритания.

Изключването на САЩ е ход, считан за “сериозен укор към начина, по който страната подходи към пандемията”, като е довело до “необичайна промяна” по отношение на влиятелността на паспортите, според Henley.

Преди COVID-19 американският паспорт обикновено се нареждаше в челната десетка на индекса на шесто или седмо място. В условията на настоящата забрана от страна на ЕС обаче картината изглежда напълно различна.

“Американските граждани имат приблизително същата свобода на пътуване като гражданите на Уругвай, която е в списъка с безопасни държави на ЕС и заема 28-о място в класацията.

Американците в момента също така имат сходна свобода на пътуване с мексиканците, които са на 25-о място в класацията и могат да пътуват безвизово до 159 държави.”

България запазва 18-ото си място от предходното издание на индекса. Българският паспорт осигурява безвизово пътуване до 171 държави. С едно място пред нас се нарежда Румъния, чийто граждани могат да пътуват със своя международен паспорт до 172 държави.

В дъното на класацията са Афганистан, Ирак и Сирия. Гражданите на тези страни могат да пътуват безвизово до по-малко от 30 други държави.

източник: profit.bg

Вижте още

Българското вино – победител в международен конкурс

Институции работят за популяризиране на 12-те винено-кулинарни дестинации

ivan

България наградена за най-добра дестинация за семейна почивка за руските туристи

admin

Напишете коментар