Invest Build Media
Туризъм и Екология

Ще обявят ли ,,Св.София“ за джамия?

Турският съд вероятно ще анулира в петък решението от 1934 г., с което храмът „Св. София“ в Истанбул е обявен за музей, заявиха двама официални турски представители, цитирани от „Ройтерс“.

По този начин се открива възможност главната църква на Византия, превърната в храм на мюсюлманите след превземането на Константинопол през XV век, отново да стане джамия.

До този момент още не се знае какво точно планират турските власти. Чуват се и версии, според които се предвижда на различни места в ,,Св. София“ да могат да се молят както мюсюлмани, така и християни. Предвижда се и да се четат свещените книги и на двете религии.

Предложението да бъде възстановена джамията идва от президента Реджеп Тайип Ердоган, но след изслушванията миналия четвъртък във Държавния съвет то бе критикувано през последните дни от руски, американски и гръцки официални лица и лидерите на няколко църкви.

Освен представители на администрацията и на управляващата партия „Ройтерс“ цитира и коментатора на в. „Хюриет“ Абдулкадир Селви, според когото решението за анулиране вече е взето и ще бъде публикувано в най-свещения за мюсюлманите ден от седмицата.

„Народът чака това 86 години. Съдът свали веригите от „Св. София“, написа той.

Вижте още

Екоминистърът иска забрана на достъпа с автомобили при втори лифт на Банско

ivan

Защо много софиянци остават без зимнина тази година

Туристическо развитие в Родопите: Общините вдъхновяват със съвместна визия

Напишете коментар