Invest Build Media
Туризъм и Екология

Ще обявят ли ,,Св.София“ за джамия?

Турският съд вероятно ще анулира в петък решението от 1934 г., с което храмът „Св. София“ в Истанбул е обявен за музей, заявиха двама официални турски представители, цитирани от „Ройтерс“.

По този начин се открива възможност главната църква на Византия, превърната в храм на мюсюлманите след превземането на Константинопол през XV век, отново да стане джамия.

До този момент още не се знае какво точно планират турските власти. Чуват се и версии, според които се предвижда на различни места в ,,Св. София“ да могат да се молят както мюсюлмани, така и християни. Предвижда се и да се четат свещените книги и на двете религии.

Предложението да бъде възстановена джамията идва от президента Реджеп Тайип Ердоган, но след изслушванията миналия четвъртък във Държавния съвет то бе критикувано през последните дни от руски, американски и гръцки официални лица и лидерите на няколко църкви.

Освен представители на администрацията и на управляващата партия „Ройтерс“ цитира и коментатора на в. „Хюриет“ Абдулкадир Селви, според когото решението за анулиране вече е взето и ще бъде публикувано в най-свещения за мюсюлманите ден от седмицата.

„Народът чака това 86 години. Съдът свали веригите от „Св. София“, написа той.

Вижте още

Тайланд продължи безплатните туристически визи за България

ivan

Премиерът Борисов прие йорданска принцеса, говориха за туризъм

admin

Най-зловещите места на света (СНИМКИ)

leni

Напишете коментар