Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Изложба в столицата: Тримата архитекти, които променят облика на града

Архитектите, които променят облика на София.

Най-новата изложба, организирана от Регионалния исторически музей – София  за жителите и гостите на столицата е „Трима архитекти – юбиляри“. Тя  разказва  за построяването на знакови сгради, които променят облика на София през ХХ век, проектирани от много талантливи  творци. Това са архитектите Наум Торбов (1880-1952г.) , Лазар Парашкеванов (1890-1977г.)  и Пецо Златев  (1905-1981г.). Тази година се навършват  годишнини от рождението им: 140 – на арх. Торбов, 130 – на арх. Парашкеванов и 115 – на арх. Златев.

Тримата архитекти имат различна съдба, като ги обединява не само полученото в чужбина образование, но и завръщането им обратно в Родината, където участват в изграждане на София като модерна европейска столица. Архитектите създават знакови сгради, без които днес не можем да си представим града. Творчеството им се характеризира с различни архитектурни стилове – от неовизантийски стил през сецесион до модернизъм.


Арх. Наум Торбов
В столицата името му се свързва с многобройни сгради: построяването на Градското Казино (днес Софийска градска художествена галерия) и разрушеното кино „Одеон” (ул. „Цар Симеон“ №84), както и с Централните софийски хали.

Арх.Лазар Парашкеванов
Най-известните проекти, с които се свързва неговото име са Софийската опера и балет, стадионите „Герена”, Партиен дом на БЗНС на ул. „Врабча” в София, редица жилищни кооперации в центъра на столицата, сред които красивото здание на ул. „Московска” и „Раковски” и др.

Арх. Пецо Златев
Сградите, с които ще бъде запомнен са Зеленчуковата борса на столицата, сградата на Столична община (ул. „Московска” № 33), резиденция „Лозенец”,  хотел „Хемус” (с колектив), почивният дом на Министерски съвет на Слънчев бряг, драматичен театър „Сава Доброплодни” – Силистра (заедно с арх. Д. Романов), редица красиви жилищни кооперации по ул.”Шипка”, бул. „Патриарх Евтимий”, „Княз Борис|”.

Експозицията „Трима архитекти – юбиляри“ ще може да се разгледа до 11 октомври 2020 г.
Тя се реализира от Регионалния исторически музей – София със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, Национален политехнически музей, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, Софийска опера и балет.

Повече информация за тримата архитекти и изложбата може да получите от сп. The Building
.

 

Автор: Светлана Желева, ka6tata.com

Вижте още

От обикновена тераса – в градски оазис

leni

Сграда от архитекта Гауди в Барселона отваря врати за посетители

ivan

Богат индустриален стил (СНИМКИ)

Напишете коментар