Invest Build Media
Туризъм и Екология

8 места, които не трябва да пропускате, когато сте в Мексико

Богата история, интересни забележителности, археологически обекти, пъстри фестивали, традиции, музеи и вкусни деликатеси – това са някои от богатствата на Мексико.

В тази авантюристична страна има прекрасни градове, красиви плажове, покрити с палми, диви джунгли, изобилстващи от богата растителност и великолепни гледки, завладяващи душата на всеки пътешественик.

Въпреки, че положението в Мексико не е напълно подходящо за разходки, особено туристически такива, не е лошо в този период да се запознаем повече със страни и места, които един ден искаме да посетим. Представяме ви някои от най – интересните места за посещение в страната:

Мексико Сити

Мексико сити е една от най-големите столици в света и също така, една от най-посещаваните и популярни туристически дестинации в Северна Америка. Историята на тази променяща се страна, заедно с нейното изкуство, гастрономия и уникална култура, непрестанно удивлява и оставя хиляди туристи в страхопочитание. Едни от най-интересните забележителности там са площад „Сокало“ – един от най-големите в света, Катедралата, Националният дворец (Palacio Nacional) – седалище на мексиканското правителство, Къщата-музей на Фрида Кало, която е известена още с името „Синята къща“ поради кобалтово сините си стени. В града ще намерите десетки музеи, ресторанти с вкусна мексиканска храна, театри, галерии, увеселителни паркове и разнообразие от културни събития.

Кантона

 

Кантона е много добре запазен археологически обект, разположен в близост до град Пуебла. Предполага се, че е възникнал в средата на I-ви век. Там са разкрити множество малки пирамиди, построени от вулканични скали. Намерени са 24 площадки за игра с топка, повече от 100 обществени и религиозни постройки, около 2000 жилищни помещения и 20 порти и подстъпа към града. Всички части на града са свързани с широка мрежа от пътища, свързващи около 3000 жилища. Кантона е разположен върху поле от вулканична лава и строежите се намират върху неравна повърхност, което води до тяхната несиметричност. Твърди се, че в периода на разцвета си Кантона е имал около 80 000 жители и икономически успех, дължащ се на полезните изкопаеми и търговията с обсидиан.

Теотиуакан

Теотиуакан е един от забележителните археологически обекти в Мексико, намиращ се на 48 км от столицата на страната. В превод от науатл (език на древните племена по тези земи), името на града означава „Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“. Мястото е основано около IV век пр. н.е. Твърди се, че основатели на града може да са толтеките, олмеките и тотонаките. Отвисоко, градът прилича на гигантска координатна решетка, а най-внушителната постройка е Пирамидата на слънцето. Най-добрият период на Теотиуакан бил между V иVII век, когато според археолозите населението там достигало 250 000 души.

Гуадалупе

Гуадалупе е прекрасен мексикански град, разположен в щата Нуево Леон, в североизточната част на Мексико. Основан eна 4 януари 1716 г., но се смята, че земята е била населена много преди това. Ако планирате да посетите това великолепно кътче, не пропускайте да видите базиликата „Дева Мария Гваделупска“ – най-свещеното място за поклонение в Мексико. Девата е покровител на страната и нейният празник винаги се почита с масови чествания. Базиликата, разположена в града, ежегодно се посещава от изключително голям брой местни и туристи, особено около 12 декември, когато се чества празника на Девата от Гуадалупе.

Канкун

Завладяващият Канкун е най-предпочитаният курорт в Мексико. Разположен е на полуостров Юкатан и привлича ежегодно множество туристи. Канкун може да предложи кристално чисти тюркоазени води, прекрасни плажове, слънчеви дни и красиви пейзажи, които ще Ви смаят от пръв поглед. Има много скрити места в близост до града, на които можете да се насладите. Някои от тях са Подводният музей, заливът Акумал, където може да се видят множество костенурки в близост до брега, също и рибарското селце Пуерто Морелос. Друго прекрасно място е остров Исла Контой, който е превърнат в национален парк, в който се допускат максимум 200 туриста на ден.

Ушмал

Ушмал е археологически обект и един от най-добре запазените градове на маите. Включен е в списъка на световно и културно наследство на ЮНЕСКО и ежегодно се посещава от пътешественици от цял свят. Не е известно кога точно е основан – предполага се, че се е случило през 500 – та г. Повечето архитектурни обекти са построени през 700 – та и 1100 – та година и са прочути с орнаменти, присъщи за вярванията на маите. На езика на маите името означава хубава, плодородна земя, както и „изграден 3 пъти“. Недостигът на водни ресурси кара жителите на града да се молят и да почитат бога на дъжда и водата, който е изобразен върху много постройки.

Паленке

Паленке е един от градовете на маите, важен културен, политически и религиозен център. Той също е включен в списъка на световно и културно наследство на ЮНЕСКО. Първите писмени сведения за Паленке са от испанския изследовател Педро Лоренцо де ла Нада и датират от 1567 г. Градът на маите се намира в щата Чипас и днес е едно от най-посещаваните археологически места в Мексико. Спрямо други открити градове, Паленке е сравнително малък и в него са живели не повече от 6000 души. Когато жителите напуснали града, изнасяйки се на друго място, Паленке западнал и бил погълнат от природата. По-късно археолозите го намират и го превръщат в известен археологически обект.

Сумидеро

Сумидеро е дълбок естествен каньон, разположен северно от град Чиапа де Корзо в щата Чиапас, в южната част на страната. Това място е зашеметяващ пример за чудо на природата. Там може да се видят минерализирани пещери, водопади с много форми и размери, красиви гледки, невероятна растителност и животински свят. Каньонът има вертикални стени, които достигат до 1000 метра (3300 фута). Във вътрешността му е открит екологичен парк, до който може да се достигне единствено с лодка. Там се предлагат редица атракции, спортни дейности и посещение на резерват за диви животни. Сумидеро е една от най-известните и важни природни забележителности в Мексико, която си заслужава да бъде видяна.

Вижте още

Стела Балтова очаква 22% повече туристи в България за Великденските празници

ivan

Министърът на туризма: България може да бъде целогодишна устойчива дестинация

ivan

Атракционни пътувания из София със стар автобус „Икарус“

ivan

Напишете коментар