Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Кризата от Ковид-19 стана трамплин за приходите на Microsoft

Приходите на Microsoft са регистрирали ръст от 13% на годишна база през периода април-юни, като този ръст следва предходния от 15%, регистриран през предходното тримесечие.
Резултатите са постигнати на фона на световната криза, която удари икономиката, но междувременно и даде тласък на технологичните компании, чиито продукти и услуги се превърнаха в по- използвани и по- нужни от всякога.
Представените от Microsoft финансови резултати са по-добри от очакванията на анализаторите, уточнява CNBC. Печалбата на акция е в размер на 1.46 долара – прогнозите бяха за 1.34 долара, според Refinitv. Приходите възлизат на 38.03 млрд. долара при очаквания за 36.50 млрд. долара. 
На общия фон впечатление прави ръстът на бизнес сегмента на Intelligent Cloud, който включва обществения облак Azure, Windows Server, SQL Server, GitHub и корпоративни услуги. Приходите тук са в размер 13.37 млрд. долара, или със 17% повече на годишна база.
Конкретно Azure отбелязва 47% увеличение на годишна база, което обаче е забавяне спрямо 59-процентния скок през предходното тримесечие. Microsoft не оповестява приходите на услугата си за облачни изчисления в парично изражение, но казва, че бизнесът надхвърля 50 млрд. долара приходи за фискалната година.
Капиталовите разходи достигнаха 5.8 млрд. долара, почти двойно повече от преди три години. Това се дължи на усилията на компанията да разшири инфраструктурата за доставка на Azure и собствените си онлайн услуги.
Отделът „Производителност и бизнес процеси“, към който са Office, Dynamics и LinkedIn, е донесъл приходи от 11.75 млрд. долара, което представлява 6% ръст. Приходите на LinkedIn се увеличават с 10%, но това е най-бавният растеж от 2016 г. насам.
Бизнес единицата, включваща Windows, търсачката, Surface и Xbox, има приходи от 12.91 млрд. долара за тримесечието, което представлява скок от 14%. Приходите от съдържание и услуги на Xbox са нараснали с 65% на фона на оставането на хората по домовете им и интереса към игрите.

Вижте още

На търг продават най-големия хотел във Велико Търново, 25 млн. е началната цена

leni

Германската държава купи дома на Томас Ман в Калифорния

admin

Българските стартъпи са застрашени от фалит

leni

Напишете коментар