Invest Build Media
Туризъм

В Созопол премахват огради и незаконни постройки, които пречат на достъпа до плажовете

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев обеща, че всички огради и незаконни постройки, които преграждат достъпа до плажовете в Созопол, ще бъдат премахнати.

Преди дни Върховната административна прокуратура установи сериозни нарушения по родното крайбрежие. След като проверяващите направиха инспекция на лятната резиденция на Ахмед Доган на Росенец, днес те бяха на Буджака, където имот има бизнесменът Иво Прокопиев.

Според кмета на града проблемът е мащабен, тъй като не е от вчера и не е само в тази местност.

„Това, че имаме изключителна държавна собственост -скалите, плажовете, и очевидният факт, че трябва да има достъп до нея, и още по-очевидният факт, че този достъп е ограничен, показва, че ние имаме един хроничен проблем, натрупван в годините”, коментира Янакиев

Хората припомнят, че още преди да започне строежът на луксозните сгради, са излизали няколко пъти на протести заради това,че достъпът им до скалите е ограничен. Една тясна пътечка е единствената, която собствениците на два имота са оставили за местните и туристите, които искат да стигнат до скалите на Германката.

„Това се води защитена местност Колокита. Какво й е защитеното на тази местност, от какво са я защитили,за кого са я защитили?”, попита кметът Янакиев.

Местни разказват, че сигнали за нередности са подавани още преди 10 години, но досега без резултат.

„Първо ще направим обследване на всичко, което е като достъпи до морето на Буджака. Ще направим всичко възможно тези достъпи да бъдат освободени и хората да имат възможност да слизат до скалите”, каза още кметът

 

Вижте още

Летният сезон по морето се удължава, отчитат в министерството на туризма

ivan

ЕС няма да отвори границите си за Русия поне до средата на август

viktoria

Очакват се загуби в туристическия бранш на Испания с около €83 милиарда през 2020-а

viktoria

Напишете коментар